Топ 5 упражнения за изгаряне на мазнините

Много жени с наднормено тегло търсят ефективни методи да се справят с него. Но ако искате да отслабнете, е важно да разберете защо на едни или други части от тялото ви се натрупва мазнина.

Ето кои са тези проблемни зони:

По хълбоците. Ако по хълбоците ви са се образували мастни гънки, значи трябва да изследвате щитовидната си жлеза. Тиреоидните хормони допринасят за тези мастни паласки и проблемът не може да се реши с балансирано хранене. Важно е да не допускате проникването на тежки метали в организма, което може да се случи с нечиста вода, а някои от тях ги има и в пастите за зъби. Ако вече ги имате в организма, трябва да се избавите от тях.

По корема. Вероятно сте срещали слаби като телосложение хора, но с голям корем. Това означава, че този човек отдавна е в състояние на стрес, тъй като непрекъснатите притеснения и тревоги провокират натрупване на мазнини именно по корема. Затова, преди да предприемете отслабване, опитайте да нормализирате нервната си система – не само с успокоителни лекарства, а и с консултация със специалист.

По бедрата. Бедрата увеличават размера си заради прекалената употреба на сладко и тестено с високо съдържание на въглехидрати. По тази причина организмът започва интензивно да изработва инсулин. Просто изключете въглехидратите от менюто си, за да решите проблема. Заместете белия хляб с пълнозърнест, а сладкишите – с мед и плодове.

По коленете. Някои не обръщат внимание на удебеляването на коленете и предпочитат да скриват този недостатък под панталона, въпреки че усещат вътрешен дискомфорт. Натрупването на мазнина по коленете е заради употребата на много солено, или обратното – на много сладко. При такова хранене се повишава количеството течности в областта на коленете. Изводът е ясен: минимизирайте употребата на солени и сладки продукти, а веднъж седмично си устройвайте разтоварващ ден.

По гърдите. Ако в областта на гърдите се натрупва мазнина, значи има излишен естроген в организма. Нивото на този хормон може да се повиши по две причини: при употреба на определени продукти или при самостоятелна изработка на по-голямо количество естроген от организма. Във всеки случай е важна своевременната консултация с професионалист, който да ви подбере оптималното лечение.

Нивото на естрогена може да се повиши от външни фактори – всеки ден се подлагаме на вредни съединения – пестициди, хербициди, растежен хормон, съдържащи се в хранителните продукти. А също и в козметиката, в почистващите средства, в пластмасовите съдове и прочее вещи със свойства на естроген химически вещества. Всичко това води до натрупване на наднормени килограми и активна изработка на хормони от мастните клетки.

Изкуствените хормони също могат да повишат количеството на естрогена. Особено силно се повишава и от алкохолните напитки, прием на някои лекарствени препарати, заболявания на сърцето и съдовете, захарен диабет, повишено кръвно налягане и хроничен стрес.

Най-страшното в такава ситуация е, че мазнината може да се натрупа не само отвън по тялото, но и дълбоко вътре. А това влияе особено негативно на здравето, тъй като вътрешната мазнина нарушава обменните процеси, потиска работата на органите, нарушава осанката и води до влошаване на общото състояние на организма. В такъв случай фигурата се закръгля, увеличават се не само гърдите, но и коремът, бедрата и други части от тялото. Ситуацията може да се нормализира с умерени и продължителни кардиотренировки.

Натрупване на мазнина между кожата и мускулите. Тя е следствие от неправилно хранене и липса на физическо натоварване. За да се отървете от нея, употребявайте по-малко калории и редовно спортувайте. Имайте предвид и факта, че организмът не може да стапя повече от 700 г мазнини ежедневно. Затова тренирайте редовно, но умерено, хранете се балансирано, употребявайте повече продукти, съдържащи витамините А и D. Обаче не се изтощавайте с постоянни тренировки и гладуване, тъй като в този случай мастните клетки намаляват за известно време, но никъде не изчезват.

Диетата на Карл Лагерфелд, с която той тотално се променя

За да отключите процеса на отслабване, е необходимо:

• Спортувайте, правете гимнастика. Не се нахвърляйте на храна, когато сте в стрес. Да, в стресови ситуации, организмът се нуждае от повече мазнина, но се въздържайте. За да не преяждате, а се налага да се успокоите, правете гимнастика. Особено полезна в случая е йогата. Защо пък да не опитате да бродирате, важно е да си намерите нещо, което да ви дава душевно спокойствие.

• Научете се да различавате глада от апетита. Най-добрият начин за това е да ядете само при силно чувство на глад, като, разбира се, не изпадате в крайности и целенасочено не хапвате нищо целия ден. Ако не съумеете да усмирите апетита, а до обяда или вечерята има още време, изпийте чашка зелен чай с мед, това ще утоли усещането за глад.

• Променете подхода към хранене. За да отслабнете, е важно е не просто да ограничите приема на мазна храна, а да осъзнаете ценността на употребяваните продукти. Имайте предвид нещо важно: не наблягайте на обезмаслени продукти, тъй като в голямата си част те съдържат празни въглехидрати, а това може да ускори трупането на килограми.

• Отслабвайки, не трябва да навредите на здравето си. Процесът на отслабване е дълъг и сложен, не се надявайте, че ще стане за седмица, така само ще навредите на здравето си. Човешкият организъм за 7 дни може да се избави от 700 г мазнини.

• Приготвяйте храната си на пара. Продуктите, сготвени на пара са много полезни за организма. Така наистина по-бързо ще се отървете от мазнините и ще наситите организма си с необходимите витамини.

• Внимавайте с подправките. Не купувайте готови подправки с усилватели на вкуса и значително съдържание на сол.

• Внимателно четете информацията на етикетите на едни или други продукти. Някои продукти, на чиито етикети е написано “леки” или “нискокалорийни”, съдържат празни въглехидрати. Научете се да правите разлика между “нискокалорийни” и “нискомаслени”, както и между “леки” и “диетични” продукти.

• Усвоете дихателни упражнения. Правилното дишане помага да се отпуснете и потиска чувството за глад. Не е трудно изпълняването на дихателни упражнения. Ето един от ефективните варианти: заемете удобна поза, отпуснете се, вдишайте бавно, изправете раменете си и стегнете корема. След това, без да бързате, издишате. След което повторете  действията в обратен ред.

Друго подходящо упражнение – вдишайте през носа въздух на три пъти до пълно изпълване на гръдния кош, без да бързате, след което с три кратки извиквания издишайте през устата. Не се отвличайте по време на упражненията и се съсредоточете върху това, което усещате. Имайте предвид, че ще успеете да отслабнете, ако изпълнявате комплекс от упражнения и осъзнавате как произтичат обменните процеси в организма. А също и как функционира храносмилателната система. Много е важно да опитате да разберете каква е причината за качването на килограми. Такъв подход ще помогне не просто да отслабнете, но и завинаги да задържите теглото си в норма.

Хората с тази кръвна група живеят най-дълго

Ето и упражненията, които ще ви помогнат да отслабнете:

Преди да пристъпите към заниманията, е необходимо да си отговорите с какви именно мазнини искате да се справите, да ги изхвърлите от себе си. Ако искате да премахнете големия корем, са ви нужни умерени, но продължителни кардионатоварвания. Ако искате да имате хубава преса, тогава се насочете към комплекс упражнения за намаляване мазнините и изкарване от мускулите на излишния гликоген. Много е важно да освободите мускулите си от гликоген.

Препоръчват се следните упражнения за добра форма и намаляване на мазнините по тялото: 

1. Вдигане на тежести. Това упражнение изисква голямо изразходване на енергия, тъй като в него се включва целият организъм. Започнете с леки щанги – достатъчни са по 10-15 вдигания, като постепенно увеличавате натоварването.

2. Прикляканията са отлично упражнение за отслабване, тъй като в този процес се изразходват много калории.

3. Аеробни натоварвания – скачане на въже, ускорено ходене, бягане. Те дават максимално положителен резултат в съчетание с предишните упражнения. Достатъчно е да се занимавате 40 минути на ден.

4. Вакуум – отлично упражнение за оформяне на коремна преса. Това упражнение помага за укрепване на мускулите и оформя стройна талия. Изпълнява се по следния начин: легнете, издишайте въздуха, стегнете корема за няколко секунди, след това се отпуснете.

5. Плоча, коремни преси – универсално упражнение за разработка на мускулите в цялото тяло. Само за една минута можете да стопите значително количество калории.

Яна БОЯДЖИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *