Телевизорът вреди на мозъка

Ние толкова често слушаме за вредата от телевизора, че вероятно много хора ще си зададат въпроса: а има ли научни доказателства за това? Като пример ще ви посочим най-новата статия по темата в популярно медицинско списание. В нея Кристин Яфе от Калифорнийския университет в Сан Франциско, заедно с колеги от други научни и медицински центрове, разказват как навикът да гледаме телевизия влияе на умствените ни способности.

Ендокринолог обясни какво ще се случи с нас, ако спрем захарта

В експеримента участвали 3000 души на възраст от 18 до 30 години, наблюдавани в продължение на 25 години. В края на изследването им предложили няколко когнитивни задачи, с помощта на които може да се определи скоростта на усвояване на информация, вербалната памет и способността на човек да организира собствената си дейност.

Актьорът Дидо Мачев: Бях най-скъпоплатеният продавач на зеленчуци в Холивуд!

Резултатите: тези, които прекарвали по три и повече часа пред телевизорите ежедневно, показали по-ниски резултати на тестовете. Тези, които все пак са правили някакви физически упражнения, съответно показали по-добри резултати. А онези, които са гледали много време телевизор и по никакъв начин не са си направили труда да се поразмърдат, са се провалили два пъти повече на тестовете за когнитивни умения. Преди две години пак в популярна статия се твърди, че физическите упражнения помагат на мозъка да се бори със старостта, осигурявайки добро кръвоснабдяване в онези области от мозъка, които са особено важни за изпълнение на по-трудни когнитивни задачи.

Яна БОЯДЖИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *