Шри Шри Рави Шанкар: Дайте пространство на младите да направят грешките си

Шри Шри Рави Шанкар е известен йога учител, мъдър наставник, един от създателите на световното движение “Изкуството да живееш”, което има много активно представителство и у нас. Наскоро Шри Шри Рави записа кратко видео, в което дава насоки и съвети във връзка със световната изолация на хората поради пандемията от коронавирус.

Темата на срещата е “Как да се сближим с младото поколение”. Тя е актуална и във времена, без социална изолация, тъй като често различните поколения се разбират трудно поради различия във възгледи, цели и убеждения за живота.

Ето какво съветва в тази посока Шри Шри Рави Шанкар:

“Всеки от нас, който си е останал вкъщи, знае, че това е предизвикателство. Преди светът беше голям, хората излизаха, правеха си нещата. Вие, като по-възрастни, също се срещахте със своите приятели, излизахте. Но сега сте изолирани вкъщи, трябва да бъдете със своите деца и внуци. Разликата в поколенията е толкова голяма – първо има разлика между теб и твоите деца, а в една къща има по 3-4 поколения. Предизвикателно е в една къща да живеят 3 поколения заедно.

Какво е отношението, което ние, като по-възрастни хора, да имаме? Ние имаме тенденцията да контролираме, тъй като сме най-възрастните вкъщи. Искаме всичко да бъде под контрол, защото сме мъдри, преживели сме различни неща и когато децата правят каквото си искат, сме загрижени за тяхното благосъстояние. Нашето намерение е, че техният живот трябва да бъде комфортен. Така че искаме да управляваме семейството си в посоката, която ние сме избрали. Безопасно, сигурно, всеки да просперира и да бъде щастлив. Това е единствената цел на всички възрастни хора, но в процеса какво се случва?

Трябва да отрежем желанията на нашите деца и внуци, защото си мислим, че техните диви идеи няма да проработят или ще е много рисковано. Като по-възрастни хора, вие не искате да поемате рискове

Специално заради вас потърсихме трите най-важни места, на които е сниман любимият ви сериал „Игра на тронове“!

Искате нещата да са плавни, защото сте видели живота във всичките му страни, с възходи и падения. Но искам да ви кажа нещо: трябва да им дадете някакво пространство, въпреки че намеренията ви са правилни, не бива да изглежда сякаш ги контролирате”, напътства учителят.

Той споделя, че на древния език – санскрит има една поговорка, която гласи, че когато синът или дъщерята станат на 16 години, трябва да се държиш с тях като с приятел. Пред децата имаме авторитет, но с приятелите общуваме чрез убеждението и молбата. “Ако по-възрастните хора имат това отношение на убеждаване, вместо на авторитет, ще има много повече хармония между теб и следващото поколение.

А с поколението на най-малките ти си мил, имаш слабост към тях, някои пъти им даваш повече пространство, отколкото трябва. Това дразни техните родители, твоите деца. Така че всички тези усложнения се случват.

Затова най-доброто поведение е като при язденето на кон – понякога да дърпаш юздите, друг път да ги отпускаш. Ако ги държиш опънати, конят няма да се придвижи напред. Но, ако ги отпуснеш, той ще отиде, където си иска. Като по-възрастни хора е важно да имаме това умение – да дърпаме и да отпускаме, да дадем пространство на младите да направят грешките си. Не ги дръжте твърде стегнати, ако си много строг, те няма да те слушат, така или иначе. И какво ще стане? Ще се разстроиш”, благо казва Шри Шри Рави.

Според него по-възрастните хора

не бива да са тъжни

и депресирани, а напротив – трябва да са жизнерадостни. Чувството за хумор ще направи цялата атмосфера в семейството по-добра. Той препоръчва на възрастните хора всеки ден да седнат с младите, да им разкажат някое свое преживяване, за семейното дърво, за своите дядо и баба. Нещо, което ще е интересно за тях.

“Можеш да направиш всичко това, когато си щастлив. Имайте намерението, че каквото и да се случи, аз няма да загубя усмивката си. Живял съм добре, удовлетворен и завършен съм.

Тук съм само да давам съвети, дали ги приемат или не – това не е мой проблем. Аз не съм тук да контролирам. Живеете ли по този начин, ще създадете рай вкъщи.

Обратното, ако искаш да контролираш, ако си разстроен, това много бързо се разпространява към всеки член на семейството и всички стават нещастни. Никой не може да те нарани, ако не му позволиш”, допълва йогата.

Той дава и някои конкретни обобщени напътствия:

1. Никога не обръщай внимание на обидните думи на другите, не ги приемай лично.

2. Имай жизнерадостно настроение, ти трябва да го създадеш сам за себе си.

3. Прекарай време с философия, знание, медитация, мъдрост. Ако можеш, прави прости йога и леки дихателни упражнения. Има много начини за това как да прекарваме времето си и да създаваме хармония и щастие в семейството си.

4. Най-важното е да поддържаш духа си висок, а себе си щастлив.

Борис Александров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *