Тиквените семки понижават риска от инфаркт
Показателите за кръвното налягане зависят от това доколко балансирани са микроелементите в организма ни – калий, магнезий, калций и натрий.
Затова лекарите съветват хората с високо кръвно налягане да ядат повече зеленчуци и плодове и да ограничат употребата на мазни и солени храни.
В същото време израелските кардиолози след сериозни научни изследвания са определили храните, които са особено полезни за пациентите с хипертония.
За какво алармира внезапното желание за ядене на чесън и лук
• Киселото мляко е богато на калций, който помага за отстраняването на излишния натрий от организма, като по този начин спомага за нормализиране на кръвното налягане.
• Изварата е добър източник на калций, калий и магнезий. Калият укрепва сърцето, докато магнезият помага за разширяване на кръвоносните съдове.
• Тиквените семки са богати на цинк. Според СЗО дефицитът на този микроелемент в организма увеличава риска от инфаркт.
• Доматеното пюре съдържа много калий (250 милиграма на супена лъжица). Достатъчно е да добавяте малко доматено пюре към различни ястия два, до три пъти седмично, за да си осигурите нужната доза от този елемент.
Внимание! Не бива да ядем суров чесън
• Какаото е източник на флавоноиди, които подобряват съдовото здраве и понижават кръвното налягане.
• Червените чушки са шампионът по съдържание на витамин С. Хората, които консумират много храни с витамин С, развиват по-рядко хипертония.
• Бобовите растения (боб, грах, леща) са най-богатият източник на калий, магнезий и диетични фибри, които осигуряват усещане за ситост и предотвратяват преяждането.
• Салатата от моркови и зеле ще попълни запасите от калий. За да засилите ефекта, добавете резенчета целина и магданоз към нея.
Източник: Здравето