Тиквените семки понижават риска от инфаркт

Показателите за кръвното налягане зависят от това доколко балансирани са микроелементите в организма ни – калий, магнезий, калций и натрий.

Затова лекарите съветват хората с високо кръвно налягане да ядат повече зеленчуци и плодове и да ограничат употребата на мазни и солени храни.

В същото време израелските кардиолози след сериозни научни изследвания са определили храните, които са особено полезни за пациентите с хипертония.

За какво алармира внезапното желание за ядене на чесън и лук

• Киселото мляко е богато на калций, който помага за отстраняването на излишния натрий от организма, като по този начин спомага за нормализиране на кръвното налягане.

• Изварата е добър източник на калций, калий и магнезий. Калият укрепва сърцето, докато магнезият помага за разширяване на кръвоносните съдове.

• Тиквените семки са богати на цинк. Според СЗО дефицитът на този микроелемент в организма увеличава риска от инфаркт.

• Доматеното пюре съдържа много калий (250 милиграма на супена лъжица). Достатъчно е да добавяте малко доматено пюре към различни ястия два, до три пъти седмично, за да си осигурите нужната доза от този елемент.

Внимание! Не бива да ядем суров чесън

• Какаото е източник на флавоноиди, които подобряват съдовото здраве и понижават кръвното налягане.

• Червените чушки са шампионът по съдържание на витамин С. Хората, които консумират много храни с витамин С, развиват по-рядко хипертония.

• Бобовите растения (боб, грах, леща) са най-богатият източник на калий, магнезий и диетични фибри, които осигуряват усещане за ситост и предотвратяват преяждането.

• Салатата от моркови и зеле ще попълни запасите от калий. За да засилите ефекта, добавете резенчета целина и магданоз към нея.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *