През зимата яжте фъстъци, много е полезно

Една от най-добрите естествени храни през зимата, които осигуряват на организма богат набор от хранителни вещества, са фъстъците. Диетолозите препоръчват да се консумира на закуска.

Фъстъците са изключително здравословна храна. През зимата стойността му се увеличава като източник на естествени съединения и мастни киселини, които поддържат тялото, имунната функция и активират метаболитните процеси.

Защо пуканките са толкова полезни?

„Фъстъците са една от най-добрите храни през зимата по отношение на хранителната плътност. Има много ползи за здравето, свързани с неговата консумация, включително загуба на тегло, намаляване на холестерола, терапия на рак, категорични са експерти пред Times Now.

Специалистите обясниха какви са научно доказаните ползи за здравето на фъстъците.

Помагат за загубата на тегло

Когато се консумират като част от балансирана диета, фъстъците помагат за загубата на тегло. Съдържат много ненаситени мазнини, протеини и фибри, които засилват чувството за ситост, позволявайки ви да не чувствате глад дълго време и да се въздържате от допълнителни хранения.

Намалява нивата на холестерола

Продуктът има високо ниво на ненаситени мастни киселини, които могат да понижат нивото на „лошия“ холестерол. В резултат на това сърдечно-съдовите заболявания, инсултът намаляват.

Съживява и подмладява кожата

Ненаситените му мазнини имат подчертано противовъзпалително действие, което има благоприятен ефект върху състоянието на кожата – тя става по-добре защитена от слънчева светлина, а рискът от бръчки и старчески петна е намален. Установено е също, че продуктът е от полза за фибробластите – клетки, които произвеждат колаген, което прави кожата стегната и гладка.

Полезно е да ядем по 20-25 бадема на ден

Предпазват от рак

Фъстъците съдържат фитостеролови съединения, които имат противоракови свойства – особено срещу рак на гърдата, дебелото черво и простатата. Установено е, че консумацията му може да намали растежа на раковите клетки при жени с колоректален рак.

Помага при болки в ставите

Поради високата си концентрация на мастни киселини с противовъзпалителни свойства, продуктът е в състояние да предотврати и намали болките в ставите, свързани с артрит. Съставът му ниацин подобрява състоянието на хората с артрит, като увеличава подвижността на ставите.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *