Безопасно месо на скара: Как да избегнем образуването на вредни канцерогенни съединения

Повечето хора са луди по месото на скара. Въпреки това, малко знаят, че тази любима храни може да бъде опасна, ако не се следват няколко правила.

Месото увеличава риска от сърдечносъдови болести, единствено рибата не вреди

Трябва да обърнете внимание на разнообразието от месо (свинско, говеждо и така нататък), времето, необходимо за мариноване, и начина на приготвяне. Всички тези фактори могат да доведат до факта, че в месните ястия се образуват голям брой канцерогенни съединения, което от своя страна ще доведе до рак.

Ето как да се наслаждавате на месо на скара и да не се страхувате за здравето си.

Как са свързани месото на скара и ракът

Повечето канцерогенни съединения (например хетероциклични амини) се образуват под въздействието на високи температури в храни, богати на протеини. Месото също принадлежи към тези продукти. Така въпреки ползите му за организма, този продукт има и недостатък.

Друго вещество, което присъства в месото – полицикличен ароматен въглеводород, известен още като PAH. Образува се, когато мазнините, съдържащи се в месните ястия, капят по въглищата, а когато се изпаряват, се отлагат върху пържолите или филето.

Последните проучвания твърдят, че редовната консумация на печено месо, независимо от метода на готвене, увеличава риска от рак на панкреаса с 60%. Също така, според данните, предоставени от американския Институт за рак, диета с високо съдържание на хетероциклични амини повишава риска от рак на млечните жлези, дебелото черво, черния дроб, кожата, белите дробове и простатата.

Ако вещество като PAH присъства в диетата ви в големи количества, тогава вероятността от развитие на рак на кръвта, белите дробове и храносмилателната система се увеличава.

Каква е опасността от слънчогледовото олио

Как да избегнем образуването на канцерогенни съединения

Въпреки тъжната прогноза, не трябва да се ограничавате да ядете любимите си месни ястия. Ако спазвате няколко конкретни правила, тогава можете значително да намалите вредата, която рискувате да нанесете на здравето си.

Тънък разрез

Колкото по-тънко е месото, толкова по-малко мазнина капе от него. Това означава, че количеството PAH в готовото ястие ще бъде намалено няколко пъти. Въпреки факта, че рибата и пилето съдържат по-малко канцерогени, не забравяйте да премахнете кожата от пилето – тя е много мазна.

Време за готвене

Колкото по-дълго месото е изложено на високи температури, толкова повече канцерогени се образуват в него. Опитайте се да не прекалявате с месото на огъня – щом е загубило червения си цвят, то може да се яде. Също така времето за печене може да се намали, ако предварително загреете ястието във фурната или микровълновата.

Ниски температури

Канцерогенните съединения се образуват при температура, равна над 162 градуса по Целзий. Ако готвите месо на 150 градуса, количеството хетероциклични амини ще намалее, обаче ще отнеме повече време. Също така може да бъде трудно да се контролира температурата на открит огън – в този случай изчакайте, докато пламъкът изгасне и печете месото върху въглищата.

Не пробивайте месо

Не пробивайте месото, за да проверите готовността му. От бодовете тече голямо количество мазнини и сок, които попадат в огъня, изпаряват се и отново се утаяват в храната.

Марината за 30 минути

Колкото по-малко мариновате месо, толкова по-малко канцерогенни съединения се образуват в него. Оптималното време за мариноване е 30 минути. Можете също така да използвате подправки, които помагат на тялото ни да се защити от вредни вещества. Това са сладки чушки, мащерка, градински чай, чесън и розмарин.

Тази достъпна подправка намалява холестерола и кръвното налягане

Гарнитура

Много зависи и с какво точно се сервира месото. Плодовете и зеленчуците се считат за най-полезни, тъй като са богати на фитохимикали, които подобно на подправките могат да защитят тялото ни.

Почистване на скарата

С течение на времето изгорелите мазнини и други замърсители се натрупват на скарата. Необходимо е да се отървем от такива образувания навреме, тъй като те влияят негативно на тялото ни. Същото важи и за приготвеното месо – всички прегорели площи трябва да бъдат премахнати, тъй като употребата им в храната е неприемлива.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *