Как да се справя с хремата?

По време на настинка е необходимо носната лигавица да работи възможно най-активно, за да се изхвърлят вирусите, микробите и да се отстранят отпадъчните продукти от тях.

Носът ни е нужен, за да дишаме нормално, да загрява и дезинфекцира вдишания въздух. Но ако вирусите попаднат върху лигавицата, тялото, опитвайки се да се отърве от тях, “отваря крановете”.

Хремата е защитна реакция на тялото и не е нужно да се опитвате просто да “затворите крана”, като използвате съдоразширяващи препарати, които в продължение на шест до осем часа всъщност парализират защитните устройства на носната лигавица. Неработещата лигавица е катастрофа за организма.

Морковената диета ще ви помогне да свалите 10 кг за една седмица без да навредите на здравето

Ресничките на епитела спират да се движат и да освобождават носа от вируси, бактерии и продукти на възпалителната реакция. А това може да доведе до застой, нагнояване. Смята се, че в 2-3% от случаите риносинузитът (хремата) преминава в гнойна форма. Тогава УНГ лекарят диагностицира гноен и фронтален синузит или възпаление на други околоносни синуси и предписва антибиотици, извършва синусови пункции. По-добре това да не се случва.

Как да действаме, за да не стигнем до усложнения?

Сложете в носа си физиологичен разтвор (може да използвате аптечен спрей) или обикновена вода. Освен това трябва да приемате лекарства, които подобряват работата на ресничестия епител – ресничките на носната лигавица. Те също стимулират и защитните сили на организма, облекчават възпалението и отока. Това е важно, тъй като ви позволява бързо да се справите с болестта.

Защо не трябва да се прекалява с мандарините?

Как да нормализираме отделяното количество слуз?

Обикновено човешкото тяло произвежда около литър слуз на ден. Тя овлажнява всички лигавици на дихателните пътища. Много е важно например да дишате влажен въздух. Но през зимата го изсушаваме на закрито с отоплителните уреди. Сухата лигавица на дихателните пътища не е в състояние да се предпази от инфекция и се превръща във входна врата за нея.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *