Кое да изхвърлим от вкъщи и какво да направим, за да живеем в здравословен дом като от приказките

Замърсяването на въздуха на закрито предизвиква епидемия от респираторни заболявания. Има няколко причини за замърсяване в закрити помещения, обяснява английският експерт Тим Робинсън.

„Строителни материали, бои, лакове и килими са свързани с ЛОС (летливи органични съединения), които могат да навредят на хората с респираторни заболявания, особено бебета и малки деца. Факторите за лична хигиена, включително освежители за въздух до аерозоли, разтворители за химическо чистене, алергени (цветен прашец, плесени и др.), както и горивните газове при готвене също са фактори“, заяви експертът.

Джинджифилът раздвижва ставите

И така, как можете да направите дома си по-здравословен?

Дневна

– Изкуствените освежители за въздух – много от тях освобождават химикали като бензол, въглеводороден толуен, формалдехид и фталати. Прекомернотоим използване може да доведе до дразнене на очите, носа и гърлото, главоболие, гадене, общо усещане за заболяване и в дългосрочен план може да причини увреждане на дихателните пътища и белите дробове.

Продуктите за освежаване на въздуха маскират неприятните миризми в сградите. Но ако ги използвате, за да прикриете мъхлив или мускусен аромат, например, потърсете признаци на мухъл и се справете с това. Лекувайте причината, а не миризмата.

– Забравете и за евтините свещи. Установено е, че парафиновите восъчни свещи (извлечени от петрол) произвеждат по-високи нива на токсини от другите видове восък.

Изберете свещи с фитил „без сажди“, изработени от памук или дърво и чисти изгарящи восъци като соя, пчелен восък или кокосов орех. Проверете списъка на съставките и отворете прозорците, когато палите свещите, за да намалите дима до минимум.

– Не сушете дрехите си върху радиатора! Това може да повиши нивата на влага с до 30%, създавайки идеални условия за размножаване на спори на плесен – сериозен риск за здравето на хората със слаба имунна система или тежка астма. Ако не можете да изсушите прането навън, използвайте сушилня или добре проветриво вътрешно пространство, далеч от жилищните помещения.

– Забравете и за печката на дърва, тъй като тя отделя повече замърсяващи частици на час, отколкото дизеловите камиони.

4 напитки, смъкващи холестерола в кръвта и прочистващи кръвоносните съдове

Спалня 

– Спалнята трябва да е забранена зона за домашните любимци. Повече от половината собственици на кучета и котки казват, че домашният им любимец нарушава съня им нощно време, а пърхотът от козината им може да причини алергии.

– Вакуумирайте леглото си. То може да съдържа до 1,5 милиона прахови акари, които могат да предизвикат астма и алергии, предупреждава експертът по екологично здраве д-р Лиза Акерли. Редовно вакуумирайте матраците и възглавниците и използвайте хипоалергенни покрития с прахови акари. Окачете завивките и възглавниците на открито в свежи, студени дни, за да убиете акарите с прах.

– Поддържайте температурата: От 16 до 18 градуса се считат за идеална температура в спалнята, според National Sleep Foundation. Над 24 градуса вероятно ще предизвика безпокойство, докато студено помещение с температура около 12 градуса ще затрудни отпускането.

Кухня

– Дръжте прозорците отворени, ако е възможно и външната врата. Винаги използвайте абсорбатора, докато готвите. Влажната среда повишава риска от затруднено дишане през нощта с 90%, както и възможността за бронхит с 67%. Това също така ви излага на значително по-висок риск от астма и алергии.

– Внимавайте с тостера. Изгореният тост произвежда токсичен химичен акриламид, който може да бъде свързан с рак. Препичайте хляба до златист нюанс.

– Четете етикета. Много ежедневни почистващи препарати съдържат летливи органични съединения, които могат да раздразнят гърлото и белите дробове, когато се изпарят, особено спрейовете. Потърсете продукти, подходящи за алергия, които не съдържат аромати.

– Пазете фурната си чиста, като редовно поставяте термоустойчива купа с вода в продължение на 20 минути при висока температура, за да разтворите мазнината. Отворете прозорците, докато почиствате кухнята, за да подобрите вентилацията. Това означава, че няма да ви се налага да прибягвате до сурови почистващи препарати за фурна.

– Модернизирайте тиганите: Изследванията показват, че 37% от нас готвят с блистери, пилинг или надраскани тигани с незалепващо действие, които могат да доведат до отделяне на токсични химикали от покритията. Керамичните съдове за готвене предлагат добра алтернатива, тъй като могат да се нагреят до 450 градуса, без да  да отделят вредни токсини.

Морковената диета ще ви помогне да свалите 10 кг за една седмица без да навредите на здравето

Баня

– Бактериите, плесени и акари обичат постелки за баня и душ завеси. Изсушете се под душа, вместо да капете върху постелката. Редовно мийте завесите за душ.

– Споделянето не е полезно. Дайте на всеки член на семейството собствена кърпа – и ги перете при високи температури, за да убиете микробите.

– Всичко е в главата: Не забравяйте главата на душчето, когато почиствате банята. Американски учени откриха, че именно там се съдържат високи нива на бактерията mycobacterium avium, която може да причини белодробни инфекции.

– Не съхранявайте лекарства или грим в банята. Топлината и влажността причиняват влошаване, а влагата може да стимулира растежа на бактериите.

– Напълно изпаряване: Някои продукти, които са безопасни, когато се използват самостоятелно, понякога могат да причинят вредни изпарения или други химически реакции при смесване с други продукти. Ключовият пример е белина и почистващ препарат за тоалетни.

Източник: Здрвето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *