Защо тялото ни трепери насън?

Сигурно познавате чувството, когато почти вече сте заспали, а след това тялото ви неволно и рязко потрепва и вие се събуждате. Защо тялото ни прави това и какво може да показва?

Феноменът се нарича “нощно потрепване”. Това е един от видовете хиперкинезии, които се характеризират с чести и неволни контракции на мускулните влакна. Могат да се съкращават цели мускулни групи: крайници, лице или дори цялото тяло. Потрепването се случва главно при заспиване или по време на дълбок сън.

Това може да се случи на абсолютно всички: хора на всякаква възраст и пол.

Неволните движения в съня често са вариант на нормата. В този случай това се дължи на натрупването на стресови фактори, производството на адреналин, който се отделя във фазата на REM или бавния сън. В резултат на това тялото ни потрепва. Продължителната работа на компютъра, използването на смартфони преди лягане, прекомерното количество информация – всичко това увеличава вероятността от подобна реакция на тялото.

Различни видове потрепвания като вариант на нормата

Може да потрепва определено място (пръст, око), спонтанно изпъване и свиване на стъпалото или ръцете, тикове на клепачите, свиване на езика, неволно въртене на очните ябълки. Понякога потрепването се изразява артикулационно – внезапно извикване в съня.

Упражнението “Вакуум” топи мазнините по корема

Какви патологии може да показва такъв симптом?

В същото време потрепването може да бъде симптом на неврологични заболявания като мускулна дистрофия, множествена склероза и синдром на сънна апнея. Също така симптомът се проявява при токсоплазмоза, калиев дефицит, епилепсия. Развива се и в резултат на енцефалит.

Невъзможно е да се разбере дали е патология или не според честотата на явлението. Невролозите отбелязват, че това зависи и от вида на потрепванията. Те могат да бъдат фокусирани, когато участва една мускулна група, сегментни, когато се присъединяват различни съседни структури, и генерализирани, които засягат цялото тяло. Задачата на лекаря е да разграничи дали е доброкачествен миоклонус (мускулна контракция) или патологичен.

Така че няма да можете сами да разберете дали потрепването ви е нормално, или има съмнение за нещо по-сериозно. Ако този въпрос ви тревожи сериозно, за да разграничите вида на потрепването, трябва да се консултирате със сомнолог.

Какви изследвания трябва да си направите, за да разберете какъв е проблемът при вас?

На първо място, в лекарския кабинет ще трябва да отговорите на въпросите на специалиста, за да разбере как се проявява потрепването. Освен това като правило се прави електроенцефалограма (ЕЕГ), а в случай на съмнение за епилепсия се провежда и допълнителна нощна ЕЕГ. Също така се предписва полисомнография за диагностициране на различни състояния по време на сън.

Тази достъпна подправка намалява холестерола и кръвното налягане

Но няма универсален набор от диагностични методи. Например, ако ситуацията е свързана с дефицит на микроелементи (главно калций и магнезий), тогава трябва да се направи биохимичен кръвен тест. Ако има вероятност от полиневропатия и синдром на неспокойните крака, тогава се препоръчва провеждането на електроневромиография на периферните нерви.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *