Д-р Анна Бабич: Лекарствата са по-вредни за черния дроб от алкохола

“При предписване на повече от 16 препарата честотата на увреждане на черния дроб съставлява цели 60% и повече”.

Това твърди руският гастроентеролог д-р Анна Бабич – клиничен фармаколог, терапевт.

Вижте още полезни съвети в преводното интервю с д-р Анна Бабич.

– Д-р Бабич, вярно ли е, че едновременният прием на няколко препарата е изключително вредно за черния дроб? Появи се информация, че при назначаването на 6 и повече лекарства, вероятността от увреждане на черния дроб достига до 80%.

– При наличието на три различни заболявания някои пациенти са принудени да приемат наведнъж от 8 до 12-16, а понякога и повече лекарствени средства. Да, действително е много по-вероятно  едновременният прием на няколко препарата (полипрагмазия) да предизвика увреждания на черния дроб. Известно е, че при съчетан прием на 5-10 препарата, при 10% от случаите се нарушава чернодробната функция; при употреба на 10-16 медикамента – в 28%; а при предписване на повече от 16 препарата честотата на увреждане на черния дроб съставлява цели 60% и повече.

Според международни изследвания до 40 000 смъртни случая на година са вследствие приема на лекарствени препарати. Лекарственото увреждане на черния дроб е около 10% от всички странични ефекти.

Изброиха опасните лекарства, които всички използваме

– От какви препарати най-силно страда черният дроб?

– Към настоящия момент е доказана ролята на повече от 1000 лекарствени препарата, хранителни добавки и растителни продукти, които водят до развитието на лекарствено увреждане на черния дроб.

По принцип, увреждането на черния дроб е свързано с приема на препарати за лечение на туберкулоза, нарушен сърдечен ритъм, тумори, хипертонична болест, антибактериалните препарати, аналгетиците, лекарствата за лечение на стомашно-чревни заболявания, хормоналните средства и т.н. От друга страна, в повечето случаи не трябва да се игнорира необходимостта от прием на тези препарати, само за да се намали рискът от нарушение на чернодробната функция. Лекарите изписват преди всичко жизненоважни лекарствени средства, с цел намаляване инвалидизацията и увеличаване продължителността на живота на пациента. За да се намали рискът от токсична реакция от страна на черния дроб, крайно важно е лекуващият лекар да има пълната информация за организма на пациента.

Редица препарати изискват предварително изследване на чернодробната функция, още преди назначаването на лекарствата. Затова: не се занимавайте със самолечение, а търсете специалист.

Д-р Анна Бабич

Много лекарствени средства в официалната медицина удължават живота, но те трябва да се приемат постоянно, продължително време, понякога пожизнено. Съществуват определени срокове за прием на препарати, след което лекарят според клиничните, лабораторните и инструментални данни оценява тяхната безопасност за черния дроб, за бъбреците и т.н. Ние задължително препоръчваме повторни посещения при лекаря не само за оценка на това как протича болестта, но и за контрол на страничните ефекти, които нерядко са свързани с принудителна полипрагмазия.

При необходимост лекарят замества “виновното” лекарство при конкретния пациент с друго средство. И отново контролира неговата ефективност и безопасност. Специално искам да отбележа, че не само лекарствата, но и биодобавките също могат да предизвикат увреждания на черния дроб. А от тях спокойно можете да се лишите, тъй като те не са показали ефективност за продължителността на живота, за намаляване броя на усложненията и инвалидизацията. Някои биодобавки са способни да провокират токсично заболяване на черния дроб и редица други усложнения. Тяхното взаимодействие с лекарствените препарати не е проучено.

-Вярно ли е, че не трябва да се пият едновременно лекарства са сваляне на кръвното налягане и такива за лечение на ревматизъм и артрит? Всяко от тях ли  засилва токсичността към другото?

– За лечение на ревматизъм и артрит често се приемат препарати с противовъзпалителен и обезболяващ ефект. Те се отнасят към групата на нестероидните противовъзпалителни средства – ибупрофен, диклофенак, нимесулид и т.н. Тези средства са способни да предизвикат увреждане на черния дроб, но в същото време не трябва да се оставя без уточняване и фактът, че препаратите могат да си взаимодействат в организма – засилват или отслабват ефекта на един върху друг.

Така например, нестероидните противовъзпалителни средства могат да понижат ефективността от някои антихипертензивни препарати. Един опитен лекар винаги ще вземе предвид такава информация и често ще забележите, че докторът ви е заменил препарата, въпреки че и досегашният ви е помагал. Редица разпространени препарати се нуждаят от контрол на чернодробната функция. Т.е., необходим е мониторинг на лабораторните кръвни показатели преди приема и контрол на тези показатели в хода на терапията.

– Може ли човек сам да забележи, че черният му дроб е заболял? 

– Токсичните въздействия силно отслабват черния дроб, провокират развитието на опасни заболявания. Но не е толкова просто да се открият, защото органът дълго време “скрива” истинското положение на нещата и не заявява за проблемите със симптоми.

Признаците за чернодробни заболявания най-често не са специфични и могат да се проявяват с тежест, дискомфорт в дясното подребрие, слабост, повишена уморяемост, прилошаване, понижаване на апетита, сърбеж по кожата. При тежко увреждане на черния дроб може да се развие интоксикация, жълтеница, отоци. Ако забележите каквито и да е симптоми, незабавно се обърнете към специалист. Съобщете на доктора, ако приемате някакви лекарства или биодобавки, ако употребявате алкохол, ако пушите или сте в контакт с химически, токсични вещества на работното място. Тъй като не всеки може да запомни наименованията на всички лекарства, си записвайте техните имена. Така ще стане ясно какво лекарство или комбинация от медикаменти биха могли да предизвикат страничния ефект.

Джинджифилът раздвижва ставите

– Какви съвети ще дадете за повишаване устойчивостта на черния дроб към токсичното натоварване? 

– Приемайте само тези лекарства, които са ви нужни. Избягвайте биодобавките, тяхната ефективност не е доказана на такова ниво, както при лекарствените средства. Приемайте препарати само в съответствие с указанията на лекаря, не превишавайте препоръчаната дозировка. Следвайте препоръчания режим на дозиране, той често е индивидуален и невинаги съвпада с това, което е написано в инструкцията. Така например гастроентерологът често намалява дозата на възрастните хора в съответствие със състоянието на техния черен дроб.

Ако приемате много лекарства, не трябва да употребявате алкохол, той допълнително е хепатотоксичен. Така например, хроничната употреба на алкохол може да задълбочи токсичността на парацетамола. Храненето за здрав черен дроб трябва да е балансирано и пълноценно. Наблягайте на растителни мазнини, като е по-полезно да използвате нерафинирано олио. А също  зехтин, ленено и тиквеното масло.

Яна БОЯДЖИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *