Карфиолът – отлична храна с малко калории

Това, че карфиолът е полезен продукт, знаят повечето от нас. Но защо този зеленчук толкова често се свързва със здравословното хранене?

Карфиолът се отличава от другите видове зеле със сложния си биохимичен състав. Например по отношение на съдържанието на витамин С (аскорбинова киселина) карфиолът е почти три пъти по-богат от бялото зеле и съдържа два пъти повече протеини.

Калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, РР (витамин В3) – всички тези елементи също присъстват в карфиола.

Така че той е добър не само защото е диетичен. Между другото: съдържанието на калории в зеленчука е около 25 kcal на 100 грама.

За разлика от другите видове зеле карфиолът съдържа по-малко груби фибри – по-добре се усвоява. Ето защо се препоръчва като първата допълваща храна за бебета след или по време на кърмене. Също така поради фината си клетъчна структура карфиолът се препоръчва да се яде от хора с язвена болест: бялото зеле е забранено за такива пациенти.

Зеленчукът е добър под всякаква форма: карфиолът може да се задуши, да се приготви на пара, да се изпече във фурната, да се добави към супи, да се използва като гарнитура, в гювечи и яхнии.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *