Падна голямата тайна на най-опасното нещо в кухнята

Миенето на чинии трудно може да се нарече приятно изживяване, но с него трябва да се сблъскваме всеки ден, особено, ако нямаме съдомиялна. Тук на помощ ни идва гъбата за миене на съдове.  

Млякото помага на тялото да изгаря мазнините

Обичайните цветни парчета се намират в почти всяка кухня. Повечето хора обаче възприемат техния ярък цвят като нормален маркетингов трик и не си дават сметка, че характеристиките на гъбата може да е скрита зад цвета.

Време е да разкрием тайната, която се крие зад това. Всъщност цветът на абразивната страна има значение – той показва степента на твърдост на покритието. Този материал се нарича scotch-brite (от търговската марка American Scotch-Brite) и е направен от груби влакна, залепени върху основата мека част.

Строго забранени: Храни, които не бива да се ядат при вирусно заболяване

Scotch-brite лентата при гъбите за почистване обикновено се предлагат в три цвята.

Зелено

Гъба със зелена абразивна част е предназначена за най-тежките замърсявания. Въпреки това такъв твърд материал може да надраска някои покрития. Не се препоръчва да се използва върху незалепващи тигани, витражи, емайлирани съдове и др.

Червено

Този цвят показва средна твърдост и е най-предпочитаният вариант. С такава гъба може лесно да се премахнат упоритите замърсявания и суха храна, но без да се нараняват или драскат съдовете толкова много.

Как да се справя с хремата?

Жълто

С този цвят се предлагат гъби за почистването на фини повърхности, като например стъклени съдове или чаши. Такъв материал нежно обработва повърхността и може да се използва интензивно.

И макар че гъбите за миене присъстват в почти всяка кухня, малко хора си дават сметка каква вреда причиняват те на околната среда и колко микроби събират. Ако трябва да сме конкретни – оказва се, че типичната кухненска гъба отнема 200 години, за да се разложи.

Предлагаме ви няколко алтернативни варианти за гъба за миене на съдове, които се справят не по-зле от обикновените.

Целулозна гъба
Целулозните гъби могат да бъдат закупени също толкова лесно, колкото обикновените гъби. Не всички обаче им обръщат внимание. Гъбите от този тип са направени от растителен материал. Въпреки относително високата цена, целулозните гъби имат много предимства.

Първо, след 7 дни употреба те ще имат значително по-малко микроби от обикновените. Това е така, защото материалът изсъхва по-бързо и предотвратява развитието на вредни бактерии. На второ място, такава кърпа може да се компостира с органични отпадъци.

Гъба Луфа 
Гъбите луфа все по-често се появяват в кухните на домакините. Това е друга растителна алтернатива на обичайните гъбиа. Освен това можете да отглеждате луфа в градината си. Това е растение, подобно на тиква, чиято сърцевина се превръща в гъба след изсъхване. Резултатът е екологично чиста гъба за тяло или съдове .

Луфата се разпенва добре, въпреки че вътре е по-твърда. Това помага за бързо и ефективно измиване на цялата мръсотия, която е останала върху съдовете. Тя също така изсъхва бързо. Може да се компостира, защото луфата е растителен материал, който се разлага бързо.

Д-р Петър Колев: Капките за нос водят до пристрастяване

Плетена гъба
Ръчно изработени гъби за пране се продават в различни еко-магазини. Те са плетени от естествени груби влакна. Например, влакна от юта или коноп. Има гъби за миене с различни форми и размери. Следователно няма да имате проблем с избора.

Разбира се, тази опция е по-скъпа. Но плетената гъба може да се пере, така че ще се използва много пъти по-дълго. Интересното е, че конопените влакна предотвратяват развитието на бактерии на повърхността им. Поради това гъбата няма да мирише неприятно. Такава гъба обаче има един недостатък: изсъхва дълго време.

Силиконова гъба за съдове
Силиконовата гъба за съдове е друга необичайна алтернатива на обикновената. Тази гъба е изработена от силикон. Производителите обещават, че ще можете да я използвате много по-дълго от обикновено. Освен това силиконовата гъба може да се постави в съдомиялната машина, без да се страхувате, че ще се деформира.

Не всичко обаче е толкова розово, колкото изглежда. Много домакини се оплакват, че е трудно да се измият изсъхналите замърсявания или въглеродните отлагания със силиконова гъба. И поради факта, че текстурата на гъбата не е пореста, препаратът за миене на съдове просто се отмива от нея. Независимо от това, тази опция също е  налична.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *