Мисловните карти – лесен начин за учене и намиране на решение

„Мозъкът ми гори, блъска се в стена и търси решение. Чувствам се безсилна. От няколко години в живота ми има ситуация, в която съм като в задънена улица.  Усилията ми са безрезултатни. Всеки ден търся решението, но не го намирам. Имам нужда да говоря за това. Имам нужда някой да ми помогне да сменя гледната точка, за да видя различна перспектива и разбиране, и да намеря решението и изхода.

Чувствам се като работен кон, който все не успява да свърши работата, за да стигне до хранилката. Усещах се сама, без подкрепа.

Не може да няма изход и решение!”.  

Често чувам от клиенти подобни думи. Затова ще ви запозная с книгата на Тони Бюзан – “Мисловни карти”, в която е представен интересен, забавен и ефективен начин за учене, справяне с емоции, намиране на решения за ситуации, в които срещаме трудност, планиране на задачи, стратегии за развиване на бизнес и т.н.

От книгата на Тони Бюзан ще разберете как функционира нашият мозък и защо създаването на мисловна карта ни води към решение, запаметяване на голям обем информация и ефективно стратегическо планиране.

Аз ще се опитам накратко да ви разкажа техниката. Вземете лист хартия, цветни моливи и/или флумастери. Настройте се да рисувате. Обърнете листа хоризонтално и напишете проблема, който имате в средата на листа с една-две думи.

След това около централната тема нарисувайте вълнообразни линии, като клони на дърво, на които отново с по една дума напишете асоциациите, които ви хрумват, свързани с въпроса, за който търсите решение. На всеки клон може да направите малки разклонения и да запишете новите асоциации, идващи от подтемите. За всеки клон (подтема) използвайте различен цвят. Защо да използваме цветове, рисунки и схеми? Защото е забавно, интересно и приятно, и отключва в мозъка ни мощен творчески потенциал за намиране на решението, което търсим.

Ролята на социалните медии

Какво ще ни помогне да осъществим решението? 

Както и друг път съм ви казвала, решението е: осъзнаване на блокиращите ни убеждения, преформулирането им, бдителност за моментите, в които нахлуват в мислите ни и ни блокират, действие и ново поведение.

Да видим мисловната карта на нашата героиня. Ще ви я представя само с думи, защото още не съм усъвършенствала уменията си в интерактивните приложения за създаване на мисловни карти. Но ако ви хареса идеята, може да се опитате на нарисувате карта, използвайки написаното в таблицата.

И така – М. искаше да развие собствен бизнес, за който нямаше първоначален капитал. За няколко години бе успяла да наеме помещение и да го обзаведе. Към настоящия момент и трябваха минимум 16 клиенти месечно, за да може да плати наема, осигуровките, сметките и данъците.

Централна тема – Частна практика.

Подтема – Клиенти. Откъде могат да се появят? От реклама. От други клиенти. От приятели. От оптимистичната ми нагласа.

Подтема – Реклама. Какво може да ми помогне да я направя? Безплатни варианти за информация на приложения и социални мрежи. Какви мои качества ще ми помогнат да я измисля? Креативност и артистичност.

Подтема – Данъци, осигуровки, наем, сметки. Какво ми дава това? Законен бизнес. Популярност. Сбъдната мечта. Спокойствие (няма да се притеснявам, че ще ме глобят).

Подтема – Липса на начален капитал. Как мога да го преодолея? Чрез елиминиране на ненужни разходи: газирани напитки; сладолед, дрехи, които никога няма да облека. вещи, които не ми трябват.

Подтема – Какво ми дава тази дейност? Себеосъществяване, вдъхновение, удовлетвореност.

Подтема – Лични качества, които ми помагат: дисциплина, отговорност, креативност.

Подтема – Какво още мога да направя, за да развия бизнеса си? Да спра да: пилея времето си, преяждам, поддържам връзка с неприятни за мен хора или такива, които ме карат да страдам, да намаля пушенето.

Предполагам усетихте порива, който идва от създаването на мисловна карта и радостта, че можете да опознаете един инструмент, с който да намирате решението, което търсите. Нашата героиня се почувства като Хари Худини (б.р. американски илюзионист, които успявал да се измъкне от заключени с катинари вериги), след като нарисува мисловната си карта.

Защо тялото ни трепери насън?
В заключение ще ви насърча и да отделите време да опознаете ограниченията, които идват от емоциите, свързани с трудната ситуация, за която създавате мисловна карта.

Първият въпрос може да звучи така: “От какво се страхувам? Как се проявява страхът в живота ми?”. Отговорът може да е: “Страхувам се, че няма всеки месец да имам 16 клиенти, които да ми осигуряват покриването на разходите. Страхът ми се проявява в мислите за отказване от дейността”.

Вторият: “На какво се гневя?”.  На него може би ще си отговорите: “Че трябва да мисля как да осигуря пари за разходи, данъци и осигуровки. Че трябва да работя непрекъснато, за да мога да живея от работата, която обичам. Че условията да работя законно са непосилни” и т.н.

Третият: “Срещу какво изпитвам омраза? Какво мразя?”. Може отговорът да не дойде веднага, но ако му дадете време, е възможно да се излее нещо подобно: “Мразя да не ме изслушват, мразя да ме прекъсват, мразя да ме критикуват, мразя де ме карат да живея според чужд модел, представи и разбирания, мразя да ми се налагат, да ме пришпорват, да ме контролират, да ми казват, че не работя качествено”.

Защо са й на мисловната карта емоционалните ни преживявания ли?

Както се досещате, от една страна, за да ги видим, признаем и да им дадем пространство, да ги назовем и да се дистанцираме от тях. От друга страна, е добре да помним, че негативните емоции ни отдалечават от това, което обичаме и харесваме. Освен това, те ни носят страдание, а то ни държи далеч от приноса ни към другите и себеосъществяването.

Борянка БОРИСОВА, психолог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *