След 45 се отслабва по-трудно – виновни са хормоните

Защо е толкова трудно на жените да свалят килограми след 40 години? Предлагаме ви позицията по темата на украинския диетолог д-р Людмила Денисенко, в която тя посочва причините, пречещи на дамите да се избавят от наднормените килограми. 

Женската хормонална система въздейства не само на нашите нерви, но и на теглото ни. Жените знаят, че след овулация тялото започва да се готви за възможна бременност: апетитът се повишава, а с него и теглото, казва специалистът. Но чувствителните дами може да изпаднат в паника само при 1-2 кг повече, като се теглят. Това е нормално, защото 3-4 дни до началото на новия цикъл не само се повишава апетитът, но се случва и задържане на течности, което също се отразява на показанията на кантара.

“Затова не се притеснявайте – плюс-минус 1-2 кг през менструалния цикъл е абсолютно нормално. Възрастовите колебания на теглото са пак женски проблем. Често дами, покачили 10-15 кг към 40-та година, с възмущение констатират, че диетата, която преди им е помагала, вече не действа”, обяснява д-р Денисенко.

Уви, в младостта и обмяната на веществата е по-бърза, и физическите натоварвания работят по-ефективно. След 45 години, за съжаление, се отслабва доста по-трудно”.

Д-р Линдзи Дънкан: Забравете за хляба и захарта, ако ще отслабвате

Пренастройката на метаболизма при жените съвпада с климактеричния период (т.е., няколко години преди менопаузата). А забавянето на жизнения ритъм и хормоналните промени са взаимнообусловени.

Нивото на “мъжкия” хормон тестостерон в женската кръв също започва да спада, а именно той отговаря не само за скоростта на мастната обмяна, но и за нарастването на мускулите. Затова изтощителните тренировки във фитнеса няма да дадат резултат. Ако освен това по природа сте склонни към напълняване, по-бързо ще ви се лепят излишните килограми.

Опитайте плавно да понижавате калоричността на менюто си. Разбира се, в никакъв случай не се оставяйте, казвайки си “какво да направя – годините се трупат”, а бъдете активни и бодри. Няма друг начин да отложите физиологичното потискане на обменните процеси, освен ако не се борите с вялостта, сънливостта, загубата на сили и прочее признаци на стареене.

“Мъжките полови хормони андрогените, в частност тестостеронът, играят роля и в половите проблеми за наднормено тегло. У всяка десета жена след 25-30 години възниква синдромът на поликистозните яйчници, когато те произвеждат в излишък мъжки хормони.

И в този контекст наднорменото тегло не е най-големият проблем. Това състояние се изразява в срив на менструалния цикъл, което пречи на зачеването. Неприятни последствия от поликистозата са и повишеното окосмяване на лицето, акне, фигурата се заформя като мъжки тип.

Хормоналните промени, съпътстващи възникването на поликистоза, често се съпровождат с повишена изработка на инсулин – едно от главните “действащи лица” в регулирането на мастните запаси. Разбира се, далеч не всички страдащи от поликистоза напълняват, но това не значи, че трябва да махнете с ръка. Значи, че е нужно да посетите ендокринолог и гинеколог”, допълва специалистът.

Д-р Людмила Денисенко

Една от причините за наднормено тегло се крие в конституционните особености на жената, простичко казано – в нейното телосложение. Има три групи фигури: слаб астеник (ектоморф), “нормален” нормостеник (мезоморф) и пълен хиперстеник (ендоморф). Човек невинаги принадлежи към само един от тези типове, има черти и от другите. Много е сложно да се промени телосложението, затова е добре да усъвършенствате вашата фигура, подчертавайки своите индивидуални достойнства. Тези групи имат още и “геометрично-плодови” различия (фигура правоъгълник, обърнат триъгълник, пясъчен часовник, ябълка, круша и прочее).

Ако формата на вашето тяло прилича на ябълка (широка талия, тесни бедра), ще са ви нужни много усилия за сваляне на теглото. Абдоминалната мазнина е много плътна, за да може да се победи, нужно е повече време. Затова пък, ако успеете да свалите килограми, имате повече шансове да се задържите стройни. Докато жените с фигура във формата на круша (тънка талия, широки бедра) дебелеят от всяка хапка. Затова е важно да изчислявате калориите, особено ако сте над 40.

Пийте тази напитка сутрин, за да се предпазите от хипертония

“Важно е да посетите специалист, защото може да става дума не само за възрастов хормонален срив. Причина за наднорменото тегло може да са цял списък от заболявания, започвайки от хипотиреоидоза (понижаване функцията на щитовидната жлеза) и завършвайки с предиабет и диабет. Именно щитовидната жлеза при жените около 40-те е сред основните провокатори на наднорменото тегло. Ако се понижава количеството на хормоните на тази жлеза, обмяната на веществата се влошава.

Хипотиреоидоза се среща при 10% от възрастните и възниква по множество причини. А проявите й често плашат с депресия, климакс, хиповитаминоза. Ако проблемът се диагностицира навреме и се започне терапия, ситуацията ще се върне в нормата.

Или пък внезапно започне да расте коремът, въпреки че не ядете повече от преди, за бременност не става дума, тогава причините може да са много: тумори (злокачествени и доброкачествени) на матката и яйчниците; събиране на течности в коремната кухина (асцит); увеличаване дължината на сигмовидното черво (долихосигма); както и банален запек. За да не се стигне до критична ситуация, се обърнете навреме към специалист.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *