Внимание: Експерт предупреди за опасностите от спирането на солта

Невъзможно е обаче напълно да се изключи подправката от диетата, предупреди за това лекарят Алина Алмасханова.

Дългосрочното отхвърляне на солта, създавайки дефицит на натрий в организма, се отразява негативно на функциите и здравето му и намалява качеството на живот, подчертава експертът.

Емилия Белчева: Главното при отслабването

Лекарят обясни какво се случва с тялото, ако дълго време не получава необходимото количество сол.

„В този случай водата и калият се отделят интензивно, което увеличава тежестта върху бъбреците. Има главоболие, слабост, гадене, нарушено е храносмилането, спада кръвното налягане, главата редовно се замая “, предупреди специалистът.

Според Алмасханова избягването на солта, ако се практикува, не трябва да надвишава три дни в седмицата. По-специално, той може да се използва от хора, чиято диета съдържа много храни с високо съдържание на сол.

7 неща, които трябва да знаете, когато купувате хляб

Краткото въздържане от сол може да им помогне да се отърват от излишната течност, подпухналостта.

Лекарят категорично не препоръчва отказ от подправката за период от повече от два или три месеца. Експертът подчерта, че нервната и мускулната система на тялото се нуждаят от достатъчен прием на натрий.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *