Мелатонинът забавя стареенето

Мелатонинът е основният хормон на епифизата, който синхронизира работата на човешкия организъм с наличието на слънчева светлина, обясняват специалистите.

Когато човек види светлина, изработката на мелатонин намалява и той се събужда. Независимо дали светлината е от слънцето или от монитора, или от телевизора, или от осветителните тела. Концентрацията на този хормон в кръвта на новороденото е хиляди пъти повече, отколкото при възрастните хора.

Основните функции на мелатонина са: контролира денонощните биоритми, регулира температурата на тялото, явява се меко сънотворно, забавя темповете на стареене и увеличава продължителността на живота.

Не само лекарствата осигуряват мелатонин – напротив, голяма част от необходимата дневна доза за организма (около 70%) се синтезира самостоятелно. Останалата част от него може да се получи с храна, богата на триптофани. Те се съдържат в месото, млечните продукти, орехите, бадемите, водораслите, царевицата, ориза, овесения булгур, репичките, доматите, морковите, листните зеленчуци, тиквата.

Тези, които искат да отслабнат, трябва да обърнат внимание на…

Основно показание за прием на мелатонин като лекарствен препарат е безсънието. Може да се приема и като алтернатива на антидепресантите. Но има и противопоказания: детска възраст; бременност и кърмене; работа, свързана с необходимост от концентрация на вниманието. Приема се не по-дълго от един месец. Този препарат не предизвиква привикване и не влияе на изработката на мелатонин в организма.

Вижте как можете да повишите изработката на собствен мелатонин:

1. Старайте се да си лягате до полунощ, най-добре – до 10 часа вечерта.

2. Ако се налага да бодърствате, непременно го правете на приглушена светлина, оставете си само нужните ви източници на светлина.

3. Ако усещате недоспиване при стандартен 7-8-часов сън, поспивайте по малко и през деня.

4. Не оставяйте включени през нощта нощни лампи и други осветителни уреди.

5. Не използвайте бяла и синя светлина (екраните на компютрите, таблетите, смартфоните) минимум 1 час преди сън. Организмът обърква такова осветяване със слънчевата светлина и не предприема изработката на мелатонин. Използвайте източници на червена, оранжева или жълта светлина, която не влияе на изработката на този хормон.

6.  Най-важното: запомнете, че мелатонинът не се натрупва в организма, т.е., няма смисъл да се надявате “да си отспите” през почивните дни. Важно е редовно да спазвате режим на сън и бодърстване.

Мелатонинът се оказа полезен и при коронавируса. Отбелязва се 10 пъти по-ниска смъртност след включване на кислородна вентилация при пациенти с тежка форма на коронавирусна инфекция, а също и с други белодробни инфекции или увреждане на дихателните органи, които са получавали мелатонин или са имали високо ниво на този хормон.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *