Полезни храни за бъбреците през зимата

Бъбреците извеждат излишната течност от тялото, поддържат нормално кръвното налягане и участват активно в метаболизма. През тях преминава мощен поток от кръв, те изпомпват над 1,2 литра всяка минута. За профилактика на заболяванията на този важен орган е необходимо да се спазват определени хранителни препоръки.

Колко вода трябва да пиете?

Човешкото тяло се състои средно от 60% вода, 34% органични вещества, 6% неорганични. Водата помага на бъбреците да филтрират токсините и да образуват урина, която изхвърля токсините от тялото. Ето защо трябва да включите в диетата от 1,5 до 2,8 литра всеки ден, в зависимост от теглото ви. Но ако страдате от хронично бъбречно заболяване и задържате течности, краката ви отичат, лекарят може да ви препоръча да ограничите дневния си прием на вода.

Какво да консумирате?

• Тиква
Това е нискокалоричен продукт. Богат е на витамини и минерали. Тиквата помага да се премахнат ненужните соли, които насърчават образуването на камъни от организма. Добър диуретик е, поради което помага при отоци и бъбречни заболявания. Тиквата съдържа каротин, който предотвратява развитието на бъбречни заболявания.

• Зелени зеленчуци
Спанак и броколи са източник на антиоксиданти, които защитават тялото и насърчават обновяването на клетките, тъканите и органите, което е полезно за бъбреците. По-добре е да използвате зехтин за готвене и като дресинг за салати, тъй като той е източник на мононенаситени мастни киселини (включително олеинова киселина), които са полезни за бъбречната функция.

След 45 се отслабва по-трудно – виновни са хормоните

• Червена боровинка
Веществата, които са включени в сока от червена боровинка, дезинфекцират пикочно-половата система и предотвратяват прилепването на патогенни микроби по стените на пикочния мехур. Червената боровинка помага за прочистването на бъбреците, има противовъзпалително и антисептично действие.
В същото време боровинките могат да навредят на тези, които страдат от камъни в бъбреците.

• Морска риба
Богата е на омега-3 мастни киселини, които могат да бъдат полезно допълнение към всяка диета. Те намаляват нивата на мазнини в кръвта и предотвратяват високото кръвно налягане, което подобрява бъбречната функция.

• Ябълки
Съдържат много витамин С и пектин, които спомагат за понижаването на нивата на кръвната захар и холестерола. В суров вид ябълките не се препоръчват на хора с язвена болест, особено язва на дванадесетопръстника, тъй като съдържащата се в плода киселина ще дразни болната лигавица.

Милена ВАСИЛЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *