Редовната консумация на бадеми е полезна

Диетологът и доктор по медицина Синтия Сас обясни какво ще се случи, ако консумирате редовно бадеми. 

Според специалиста в тялото ви ще настъпат цели пет промени.

Ползи за сърцето

Последните проучвания показват, че популярната ядка намалява нивата на лошия холестерол, както и нормализира кръвното налягане. На ден, според учените, е достатъчно да изядете 40 грама бадеми.

Богат на антиоксиданти и хранителни вещества

23 цели ядки съдържат здравословни за сърцето мазнини, шест грама растителен протеин, четири грама фибри (13 процента DV), половината от дневната стойност на витамин Е, витамин В, желязо, калий и магнезий.

Внимание: Експерт предупреди за опасностите от спирането на солта

По този начин витамин Е действа като антиоксидант, предпазвайки клетките от увреждане (основната причина за преждевременно стареене и заболявания), а също така поддържа имунитета и намалява възпалението, като помага за разширяване на кръвоносните съдове, за да подобри притока на кръв.

Магнезият е важен за здравето на мозъка и костите, настроението и съня, регулирането на кръвната захар и кръвното налягане.

Възстановява функцията на червата

Учените са установили, че бадемите действат като храна за полезните бактерии в червата. Например, през 2019 г. група ученици ядат бадеми всеки ден в продължение на осем седмици.

В края на експеримента експертите забелязаха, че субектите са имали промени в развитието на чревния микробиом. По-специално младите хора имат повишен брой бактерии, които имат положителен ефект върху теглото, регулирането на инсулина и холестерола.

Помага при отслабване

Доказано е, че редовната консумация на бадеми намалява индекса на телесна маса и намалява размера на талията. Комбинацията от здравословни мазнини, растителни протеини и фибри в орехите може да ви помогне да се почувствате по-сити и да забавите глада.

Освен това последните изследвания показват, че бадемите съдържат с около 20 процента по-малко калории, тъй като не всички калории се абсорбират.

Какви картофи и защо не може да ги ядем?

Забавя стареенето на кожата

Оказва се, че бадемите също помагат в борбата със стареенето на кожата. В проучването здравите жени в постменопауза са разделени на две групи.

Първият консумира 20 процента от дневните калории под формата на бадеми в продължение на 16 седмици, докато другият не променя обичайната диета.

В резултат на това учените установиха, че любителите на бадеми имат по-малко бръчки в сравнение с тези, които не ядат бадеми.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *