Д-р Венцеслав Джурков: Късната вечеря води до киселини в стомаха

Аз съм редовна читателка на в. “Доктор”. Имам молба да публикувате информация за диагнозата стомашен рефлукс. Поставиха я на мой племенник, който е на 32 години. Мислех, че това е болест на възрастните хора.
Ст. Колева, Сливен

Днес наш събеседник по темата е д-р Венцеслав Джурков. Той е гастроентеролог от Пловдив и винаги е отзивчив към молбите на нашите читатели.


– Д-р Джурков, да припомним на нашите читатели какво заболяване е стомашният рефлукс?
– От няколко години гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е много модерна. Интересното е, че преди 10-15 години въобще не се говореше в България за нея. Само четяхме по западните списания, че има такава болест, а тук почти не се срещаше. А сега за съжаление ни застигна и нас. И пак за съжаление, много хора имат такива симптоми.

– Каква е причината? Предполагам начина на хранене?
– Според мен една от основните причини е стресът. Разбира се, и храната, която обаче за българина не се е променила чак толкова много в последните 20-30 години. По-скоро бих казал, че стресът оказва своето влияние. Но това е нещо, на което ние, гастроентеролозите, много трудно можем да повлияем. Не можем да си позволим на пациенти с такива оплаквания да предписваме транквиланти – медикаментите, които успокояват. Още повече че те от своя страна засилват самия рефлукс. Отпускат мускулите на хранопровода и стомаха, а това е мястото, където рефлуксът е най-силно изразен. Затова, нека вашите читатели го запомнят – тези препарати са противопоказни за такива пациенти.

– Т.е. стресът при рефлукс няма как да се лекува с лекарства?
– В случая не може с лекарства, както вече казах. По-скоро е редно да се прибегне до други средства за повлияване на стреса и психиката на хората – с думи например, а не с лекарства. Естествено ние, гастроентеролозите, използваме специалните за целта медикаменти, те задължително имат своето място при това състояние. И те помагат в голяма степен, но е много важна и връзката на пациента с лекаря.

Пийте тази напитка сутрин, за да се предпазите от хипертония

– Д-р Джурков, има ли и други провокиращи фактори освен нездравословната храна например?
– Има, да. В тази връзка ще посоча, че трябва да се въздържаме от лютиво, кисело, от всички пикантни храни, които се консумират. Затова оплакванията се засилват по Коледа и след великденските празници, когато се отпускаме повече. Друг провокиращ фактор е яденето късно вечер – храната се смила по-бавно. Тя може да се върне в хранопровода и да предизвика възпалителен процес.
При някои пациенти има и болка
но повечето оплаквания са киселините и паренето зад гръдната кост – това са най-честите оплаквания. Може да има и болка.

– Да ви помоля накратко да обясним същността на заболяването – връща се съдържимото от стомаха в хранопровода, така ли?
– Връща се не само стомашно съдържимото, а и жлъчно съдържимото понякога. Нормално жлъчният сок се отделя в дванадесетопръстника и по тънките черва се изхвърля с изпражненията. И не би трябвало нормално да се качи до стомаха, а камо ли до хранопровода. Но при това състояние се случва. И най-вече качването на жлъчния сок предизвиква възпалението на хранопровода, защото все пак лигавицата на долната част на хранопровода е устойчива на стомашния сок, но не е устойчива на въздействието на жлъчните киселини. Именно те увреждат повече долната част на хранопровода.

– Да се върнем на писмото на нашата читателка – тя споделя, че нейният племенник, който е на 32 години, е с такава диагноза. Има ли възрастова група, която е по-предразположена? Или това няма значение?
– Най-често това се отнася за сравнително млади хора – най-много до 50 години, защото при възрастните вече намалява киселинността на стомаха. Както и концентрацията на жлъчната секреция. От тази гледна точка хората над средната и напреднала възраст по-рядко страдат от стомашен рефлукс. Имат оплаквания, но трябва да имат и някои други органични промени. Например хиатална херния – това е заболяване, при което част от стомаха хернира при отвора на диафрагмата и се качва нагоре към гръдния кош. Тогава може и

в по-късна възраст да се получат такива оплаквания

Но по принцип по-голяма е честотата при хората от 20- до 40-годишна възраст. И са много по-упорити. При тях най-вече рефлуксът е съпроводен и с болка.

5 признaка, че имате дефицит на витамин B12

– А кой друг влиза в рисковата група? Има ли някакви болести или пък лекарства, които да провокират това състояние?
– Освен успокояващите медикаменти, за които вече споменах, има и много други лекарства, които биха могли да повлияят на перисталтиката и на хранопровода, и на стомаха, и на дванадесетопръстника. И те трябва да се избягват. Но в случая не бих посочил точно определен медикамент, защото е много индивидуално. Затова съветвам да се направи консултация с гастроентеролог.

Разбирате ли, не може да се каже за едно лекарство, че влияе еднакво на всички с такава диагноза. Ще ви дам пример – имах няколко пациенти със сърдечни заболявания, които пият лекарства, след което се оплакват: докторе, получих силен запек. Но не при всеки е така. Така е и при стомашния рефлукс. При голяма част се провокират оплаквания, но не при всички. И затова не ми се иска да слагам етикет на определен медикамент – ето това лекарство например предизвиква рефлукс.

– Д-р Джурков, вие споменахте, че има специални лекарства за това заболяване, но нека разкажем малко повече за цялостното лечение.
– За лечение се използват няколко групи медикаменти. Едната група е тази, която намалява солно-киселата секреция на стомаха. Преди 80-те години стомашните киселини се лекуваха с т.нар. H2-блокери, сега вече има много по-мощните инхибитори на протонната помпа, които също помагат. Има и медикаменти, които свързват жлъчния сок и образуват отделно един покривен филм на лигавиците, подобряват зарастването и също вършат много добра работа.

Едно интервю на  Яна БОЯДЖИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *