Д-р Тотко Найденов: Виаграта може да бъде не само менте, но и смъртоносна!

На мен ми е неудобно да говоря по тази тема, защото съм на 58 години, но мисля, че проблемът ми е сериозен. Имам нужда от секс и обичам съпруга си. Не искам да му изневерявам, но май ще се наложи. От известно време той вече не може да прави секс. Преди да престане съвсем, използваше някакви афродизиаци и беше на ниво. Възможно ли e тези таблетки да са го направили импотентен? В един от вестниците четох, че има много фалшива виагра, която убива мъжкото у мъжа.

За отговор на нашата разтревожена читателка потърсихме д-р Тотко Найденов, който е специалист по социална медицина и автор на книгата “Джобен гид за любовта и секса”.

Лекар посочи опасностите, които крият нощните събуждания

– Д-р Найденов, как ще коментирате писмото на нашата читателка и предположенията й за фалшива виагра?
– Че какво ли вече у нас няма сурогати, подобия, фалшификати и откровени ментета? Меракът – либидото, желанието за полова близост, умира последен, както казва народът ни, имайки предвид най-вече мъжете, защото нерядко у жените този мерак преминава с климакса. Либидото у мъжете се дължи най-вече на тестостерона, който ги прави агресивни, когато е увеличен по време на пубертета им и до 35-годишната им възраст. Но поне у половината от тях след 50-те години вече го имат в кръвта си поне 3-4 пъти по-малко. Други фактори, понижаващи либидото и причиняващи еректилна дисфункция, са: стресът – хроничното психоемоционално пренапрежение, който ни съпътства неотклонно в последните години. Причиняват ни го въпроси като: ще имаме ли работа, ще я загубим ли, можем ли да си плащаме сметките и пр. Преобладаващите настроения у нашия народ са тревожността, депресията, унинието. Не бива да пропускаме и метаболитния синдром – повишена кръвна захар, холестерол и кръвно налягане, както и увеличена коремна обиколка, тютюнопушенето, алкохолизмът, който е друг враг на съдовете. Да не пропускаме диабета, изключително важен фактор за възникването на еректилната дисфункция. Даже понякога именно тя е първият симптом, който насочва лекаря към търсене на диабет.

– И всичко това, което изброихте, според вас е причината възрастните мъже да търсят виагра?
– Да, затова немалко от мъжете, особено след 60-те, прибягват до афродизиаци – виагра и други препарати, да не им съобщаваме имената, за да не им правим реклама. Но мъжете пропускат една важна подробност – тези афродизиаци трябва да бъдат предписвани само от лекар! Защото имат и редица странични действия, особено при мъже, които страдат от диабет, ритъмни смущения, стенокардия или хипертония. А приемането на такова хапче може да усложни състоянието им и да им причини дори смърт! Известни са стотици случаи по света за внезапната смърт на мъже по време на секс, защото са приели афродизиаци. Интересно, че никой обаче досега не е издъхнал върху своята собствена жена…

– Защо?
– Защото с нея актът е „тривиален“, обичаен. При чужда жена се изработва много повече адреналин, а той повишава кръвното налягане и предизвиква тахикардия – ускорено сърцебиене, с риск за хипертонична смърт и дори за ритъмна смърт.

– Как ще коментирате проблема, който сподели с нас нашата читателка?
– Тя наистина трябва да следи здравословното състояние на съпруга си и да го убеди да си направи консултация с лекар, особено преди той да реши да си купи афродизиак. Тук ще припомня, че Виктор Юго, Ференц Лист, Вагнер, Дюма-баща, Пикасо, Салвадор Дали – те са били активни любовници до преклонна възраст. Едва ли са приемали афродизиаци.


Какво може да причини синьото хапче?

– Прилив на кръв към лицето – в 10,9 на сто от случаите.
– Сърцебиене – 1 на сто.
– Тежко главоболие – 10,8 на сто.
– Нарушения на възприятието в цветното зрение: светът е оцветен предимно в синьо, повишена чувствителност на очите към ярка светлина.
– Запушване на носа – 2,1 на сто.
– Нарушено обоняние – 5,5 на сто.
– Нарушение в работата на стомаха, повръщане – 3 на сто.
– Понижаване на кръвното налягане, припадъци, кървене от носа.
– Може да се появи прекалено продължителна болезнена ерекция – до 4 часа, която изисква спешна лекарска намеса.


Консултирайте се с лекар, преди да си купите стимулант
При по-възрастните хора препаратът много бавно се изхвърля от организма и това е причината да се чувстват отпаднали и разсеяни

Много ви моля, напишете нещо повече за виаграта. Толкова противоречиви са мненията за този афродизиак, че не знам на кого да вярвам. Аз съм на 64 години, съпругата ми е с 14 години по-млада от мен и си иска своето. Използвал съм виагра няколко пъти, но след това не се чувствам много добре. Трябват ми поне три дни, за да дойда на себе си. Помогнете ми да се ориентирам!

Популярността на виаграта става все по-досадна за мъжете, надхвърлили 40-годишната си възраст. Рекламите обещават да ги направят полови атлети и всеки, който страда от еректилна дисфункция, се чувства едва ли не длъжен да се пробва. Всъщност малко са онези мъже, които се опитват да научат как действа виаграта. Тях ги интересува крайниятрезултат – да са добри в леглото, да задоволят партньорката си. Иначе действието на лекарството е много просто – то разширява кръвоносните съдове на пениса и така настъпва сексуалното възбуждане. От притока на кръв в този орган се стига и до нормалната му ерекция. Ефектът на виаграта е бил открит случайно при клинични изпитвания на нови лекарства за лечение на сърцето върху доста голяма група доброволци. Активното вещество в основата на виаграта е силденафилът и препоръчителната доза на синьото хапче е 50 мг. Може да се взема веднъж на ден, половин час преди половия акт. Има случаи, когато мъже са вземали по 100 мг наведнъж и после дни наред са се чувствали много зле. Така че с виаграта не трябва да се прекалява.

Защо не трябва да ядете кисело мляко на празен стомах

Между другото!

Засега виаграта е единственият си по рода си продукт за преодоляване на импотентността, а специалистите твърдят, че е ефикасна. Все пак мъжете, които са решили да използват синьото хапче, трябва да са много внимателни и да четат инструкциите за използването на медикамента. Най-добре е да се направи консултация с лекар: да се обсъди дозата и продължителността на прилагане, както и възможните странични ефекти, които могат да се окажат заплаха за здравето.

Тодорка НИКОЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *