Как да стигнем японците по дълголетие?

Ако има световни шампиони по дълголетие, то това безспорно са японците. Средната продължителност на живота в Япония е 86 години.

Японците са спокойни, усмихнати и добронамерени, а наред с това са слаби и младолики до дълбока старост. Каквито и фактори да определят тези качества на жителите от Страната на изгряващото слънце, повече от сигурно е, че всичко идва от начина им на живот и хранене.

Предлагаме ви 10 изпитани правила, с които японците поддържат добрия си тонус и външен вид:

– Японците не консумират полуфабрикати! Те се хранят с прясна храна, приготвена с минимална термична обработка.

– Японците консумират много риба! Именно тя е източник на Омега-3 мастни киселини, отговорни за запазването на добро здраве и младост.

– Японците консумират големи количества кръстоцветни зеленчуци – карфиол, броколи, ряпа, зеле.

– Японците хапват често соя и соевите продукти. Те са едни от основните храни в менюто на японците. Соята съдържа големи количества белтъчини и незаменими аминокиселини, напълно съизмерими с тези, които се съдържат в месото.

Внимание: Експерт предупреди за опасностите от спирането на солта

– Японците пият поне по две чаши зелен чай дневно. Той е един от най-мощните антиоксиданти, изключително средство за регенерация на клетките и за потискане на развитието на раковите клетки.

– Японците консумират синьо-зелените водорасли. Те ги считат за суперхрана и мощен антиоксидант, който елиминира токсините в организма, а това забавя процесите на стареене.

– В японската кухня не се смесват прекалено много продукти в едно ястие, порциите не се декорират. Това е в хармония с правилата на разделното хранене, което е доказало във времето ефективността си в борбата с излишното тегло.

Тази вълшебна напитка сваля кръвното и пази от рак и диабет

– Японците обожават да похапват пресни плодове и зеленчуци, така си набавят достатъчно минерали и витамини в естествен вид.

– Когато готвят и сервират, японците използват малко съдове с малки размери, които не позволяват порциите да са излишно големи. Затова и не преяждат!

– Японците се хранят бавно, дъвчат храната си продължително и винаги в спокойна обстановка. Този урок е един от първите, на който научават децата си.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *