Маковото семе – източник на здраве
Макът се е използвал от векове като лек, докато учените не открили психотропния ефект на млечния му сок – сега в много страни е забранено отглеждането на мак. Въпреки това семената на растението са безопасни – яжте ги за здраве! Днес решихме да ви разкрием пет научно доказани ползи за здравето на маковото семе.
• Богато е на хранителни вещества и антиоксиданти
Подобно на повечето семена, маковите са богати на фибри, растителни мазнини и различни други хранителни вещества. Но в него се съдържа много манган – микроелемент, важен за здравето на костите и съсирването на кръвта. Този минерал също така помага на организма ни да усвоява аминокиселините, мазнините и въглехидратите. В маковото семе има и много мед.
Минерал, необходим за производството на съединителна тъкан и транспорта на желязо. Семената могат да се използват за производство на студено пресовано масло, което е особено богато на омега-6 и омега-9 мазнини. В него се съдържат и малки количества от основната омега-3 мастна алфа-линоленова киселина (ALA). И накрая, маковото семе и маслото от него е добър източник на полифеноли – антиоксиданти, които може да понижат риска от сърдечносъдови заболявания.
Една супена лъжица (9 грама) осигурява:
• калории: 46
• протеини: 1,6 грама
• мазнини: 3,7 грама
• въглехидрати: 2,5 грама
• фибри: 1,7 грама
• манган: 26% от дневната норма
• мед: 16% от дневната норма
• калций: 10% от дневната норма
• магнезий: 7% от дневната норма
• фосфор: 6% от дневната норма
• цинк: 6% от дневната норма
• тиамин: 6% от дневната норма
• желязо: 5% от дневната норма
• Благодарение на богатия си състав от микроелементи, подобрява здравето на сърцето и кожата
Тази достъпна подправка намалява холестерола и кръвното налягане
Маковото масло е особено богато на моно- и полиненаситени мазнини, за които е доказано, че са полезни за сърцето и кожата. Изследванията показват, че диетите, богати на ненаситени мазнини, могат да намалят риска от инфаркти и инсулти с до 17%. Замяната на наситени мазнини във вашата диета с ненаситени мазнини може да бъде особено полезна. Допълнителни изследвания показват, че мазнините в маслото от маково семе също така могат да способстват по-бързото зарастване на раните.
• Подпомага храносмилането
Маковите семена са богати на фибри, които могат да подобрят здравето на червата и да намалят запека.
• Предпазва от определени заболявания
Антиоксидантите, съдържащи се в тези семена, могат да предпазят тялото ви от увреждане на клетките и различни заболявания.
• Увеличи плодовитостта
Някои проучвания показват, че жените, които са приемали лекарства от маково масло, повишават плодовитостта си, когато се правят промивки на фалопиевите тръби.
Милена ВАСИЛЕВА