Нервните тикове – сигнал за преумора

Невротичното потрепване на клепача или нервен тик обикновено е признак за преумора. Така тялото ви сигнализира, че сте уморени и имате нужда от почивка. Но понякога нервният тик може да сигнализира за сериозно неврологично заболяване.

Кои са най-честите причини за появата на нервен тик?

Нервният тик е неволното свиване на мускулите на горния или долния клепач. Няма достоверна информация защо възниква потрепване на клепачите. Когато човек е подложен на стрес, най-вероятно вина има хормонът кортизол. Този страничен ефект се наблюдава и при прекомерна консумация на кафе или алкохол.

Как да избегнем нервния тик?

Първо, нормализирайте съня си. Лягайте по едно и също време всеки ден и спете по 7-9 часа всеки ден. Защитете се от стресови ситуации, пийте по-малко кафе и алкохол. Понякога потрепването на очите възниква поради дискомфорт в очите – сухота, дразнене, умора. Премахнете дискомфорта и потрепването като съпътстващ страничен ефект също ще отмине.

Проф. д-р Димитър Масларов: Пристъпите на главоболие зачестяват след прекалена употреба на обезболяващи!

Ако обаче нервният тик не отшумява дълго време или се повтаря редовно, тогава трябва да се консултирате със специалист, защото това може да е сигнал за сериозни проблеми. Ето някои от тях:

• Очни инфекции, алергични реакции

Един от тези най-често срещани проблеми са очните инфекции или алергиите. В допълнение към тиковете, тези състояния са придружени от зачервяване на очите, подуване и повишена чувствителност към ярка светлина. Ако имате няколко симптома едновременно, трябва да се консултирате с офталмолог.

Учени опровергаха мита за 10-те хиляди крачки дневно

• Липса на калций, магнезий

Калцият и магнезият осигуряват гладкото предаване на нервните импулси към мускулите. Ако тези микроелементи са недостатъчни в организма, може да се появи слабост в тялото и потрепване на мускули, включително тези на клепача. При липса на тези микроелементи си струва да преразгледате диетата си и да добавите повече храни, богати на магнезий и калций. Или се обърнете към специалист, който ще ви помогне да се справите с храненето или ще ви предпише специални витамини.

• Неврологични разстройства

Това е рядък, но най-опасен случай – нервният тик може да бъде сигнал за сериозни неврологични заболявания. Те включват множествена склероза, пареза и др. Същността им се изразява в това, че проблемите с функционирането на мускулите и нерва постоянно достигат до лицевите мускули и това се проявява в потрепването на клепача. Понякога мускулите на клепача са толкова отслабени, че човек не може сам да отвори и затвори очите си. В такива случаи е необходимо да посетите лекар възможно най-скоро.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *