Какво не трябва да ядете след махане на зъбен камък

Зъболекарите силно препоръчват да ходите на рутинен преглед поне два пъти годишно. В крайна сметка това е единственият начин за своевременно откриване на съществуващи проблеми, както и извършване на някои специализирани процедури, например премахване на зъбен камък.

Внимание: Експерт предупреди за опасностите от спирането на солта

За съжаление много хора вярват, че е достатъчно да се извършва хигиена на устната кухина два пъти на ден и никоя плака не е страшна. Но това не е вярно.

В крайна сметка премахването на зъбен камък е метод за почистване на твърди отлагания и бактериална плака от повърхността на зъбите и само специалист може да го извърши.

Освен това тази процедура трябва да се повтаря редовно, но не по-често от веднъж, максимум два пъти годишно. Но окончателното решение за честотата на отстраняване на зъбния камък се взема от зъболекаря.

Как протича процедурата за отстраняване на зъбен камък?

Повечето стоматологични практики използват ултразвуково устройство за отстраняване на бактериална плака от зъбите, за да премахнат по-голямата част от нея.

Лекарят премахва остатъците от плака, които не могат да бъдат отстранени с ръчни инструменти. След това зъболекарят често извършва професионално почистване на зъбите, чиято задача е да премахне петна и да придаде блясък на кучешките и резците.

Грешката на тези, които пият топла вода с лимон

Какво не се препоръчва след отстраняване на зъбния камък?

През следващите два до три дни след отстраняването на зъбния камък и плаката зъбите стават по-чувствителни от обикновено. Ето защо е необходимо да се спазват няколко правила, за да се сведе до минимум чувството на дискомфорт и да не се разрушат резултатите от извършената процедура.

И така, ето какво не трябва да правите след премахване на зъбен камък:

Ако пушите, опитайте да се откажете от навика за два до три дни. В противен случай зъбният емайл ще пожълтява много по-бързо от обикновено.

Избягвайте храни, към които зъбите са чувствителни. Това са сладки, кисели, горещи или много студени продукти.

Тъй като никой няма да огладнее няколко дни, избягвайте храни, които могат да оцветят зъбния емайл: кафе, чай, шоколад, кетчуп и други храни, които имат пигменти в състава си.

Също така избягвайте храни, които изискват дългосрочно дъвчене, като захаросани плодове.

Избягвайте храни, които могат да заседнат между зъбите ви, като ядки, чипс, бадеми, семена, за няколко дни.

Също така избягвайте да пиете минерална вода и сладки газирани напитки. Съдържат лимонена и фосфорна киселини, които изтъняват и разрушават емайла, увеличавайки риска от кариес.

Кивито чисти холестерола от тялото

Как да предотвратим образуването на зъбен камък в бъдеще?

За да предотвратите ранното образуване на зъбен камък, помислете за следните насоки. Те са доста лесни за следване и няма да забележите как скоро ще се превърнат в навик:

Мийте зъбите си поне два пъти на ден, сутрин и вечер. Изберете четка за зъби с малък, кръгъл връх и мека четина, която прониква във всички области на устата. Още по-ефективна алтернатива е електрическата четка за зъби.

Използвайте конец за зъби. 80 процента от твърдите отлагания се образуват в междузъбните жлебове и върху повърхността на емайла. Конците след всяко хранене премахват остатъците от храна, които могат да допринесат за зъбен камък и плака.

Използвайте вода за уста с високо съдържание на флуор. Но внимавайте да не го използвате веднага след измиване на зъбите, тъй като този инструмент ще премахне всички полезни вещества от пастата за зъби, останала върху емайла.

Джинджифилът раздвижва ставите

Освен това, след като използвате паста за зъби, не консумирайте нищо в продължение на поне 30 минути.

Несъмнено най-важната препоръка за здравето на зъбите е редовното посещение на зъболекар, за предпочитане два пъти годишно.

Може да ви е интересно да знаете, че зъбите ежедневно се увреждат от бактериите, които живеят в устата. И само благодарение на емайла се успява да се избегне пълно унищожаване на зъбите. Следователно това покритие трябва да се поддържа непокътнато чрез поредица от превантивни мерки.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *