10 лесни начина да спестите 100-200 калории, без да усетите

Ловкост на ръцете и никакво мошеничество, уверяват експерти по храненето. Те предлагат 10 лесни и ефикасни способа да орежете 100-200 калории от менюто си.

1. Пикантен сос вместо масло или кашкавал за яйцата

Мнозина за закуска предпочитат сварени яйца или омлет, като ги комбинират с масло или топено сирене. Вместо тях изпозвайте някой пикантен сос, който е много по-нискокалоричен.

2. Пресни плодове вместо сладко или конфитюр

Обичате препечени филийки със сладко или конфитюр. Те са много калорични. Заменете ги с пресни плодове или ги направете на желе.

Каква е опасността от слънчогледовото олио

3. Сменете капучиното с еспресо

Откажете се от големите чаши капучино, в което има мляко и каймак, а и трябва да го подсладите с повече захар в сравнение с малката елегантна чашка еспресо.

4. Горчица вместо майонеза или кетчуп

Вижте разликата: в 1 порция майонеза, която ще намзвате на сандвича си има 100 калории, а в горчицата – по-малко от 10! Горчицата ще направи сандвича по-пикантен и ще спаси организма ви от 90-100 излишни калории.

5. Запечени картофи вместо пържени

Картофите не са калорични. В 100 г има 70-75 ккал. Но когато ги пържите олиото попива в картофите и увеличива тройно калоричността им. Вместо 75 ккал поглъщате 200! Затова е по-добре да печете картофите.

6. Пюре от карфиол вместо от картофи

Ще спестите 100-150 ккал, ако вместо картофено пюре си направите пюре от карфиол. Вусът му е почти същият като на картофеното.

7. Пръскайте, а не заливайте салатата със зехтин

В 1 супена лъжица растително масло има 120 ккал! Ако обичате да поливате салата с зехтин така увеличавате калоричността й. Добре е да изпозвате специален пулвелизатор за пръскане на салати или пък си пригответе дресинг ог лимонов сок и  ч.л. зехтин.

Д-р Венцеслав Джурков: Късната вечеря води до киселини в стомаха

8. Свикнете да пиете чая или млякото без захар

Ако проявите издъжливост 10-15 дни да пиете чая или млякото без захар, то след това изобщо няма да ви се иска да ги подсладявате.

9. Кисело мляко вместо сметана

Ако обичате да добавяте сметана в ястия или салати, може да я замените с кисело мляко. Калоричността му е наполовина по-малка.

10. Пълнозърнест вместо бял хляб

Калоричността на пълнозърнестия хляб не е много по-малка от тази на обикновения бял хляб. Но от пълнозърнестия хляб ще изядето доста по-малко, отколкото от белия и така ще спестите над 100 калории.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *