Знаете ли какво е хънибуш и за какво се използва? СНИМКИ
Чували ли сте за хънибуш? Тази билка е сред най-популярните, но въпреки това притежава уникални свойства. Тя е наричана още „медената билка“, заради наситения меден аромат, който излъчва.
Млякото помага на тялото да изгаря мазнините
През 90-те години на 20-ти век този храст е открит повторно и към днешна дата е култивиран и отглеждан на доста места.
В дивата природа съществуват десетки видове от този чай, но само около 4-5 вида са тези, които намират приложение, култивират се и се продават.
Хънибуш принадлежи към семейството на Ройбос и подобно на него е чудесен антиоксидант. Биоактивните съединения, съдържащи се в Хънибуш, имат антиоксидантно, противовъзпалително, антивирусно и противогъбично действие.
Обикновено хората започват да пият чай от хънибуш за повишаване на имунитета и за контролиране на теглото.
Медената билка успява да регулира хормоните при жени със симптоми на менопауза, тъй като тя съдържа фитоестрогени, които допринасят за повишаване нивото на естроген в организма.
Витамин D и омега-3 не могат да предотвратят хронично възпаление
В периода на грипния сезон е препоръчително да пиете чай от хънибуш, защото той притежава антибактериални и противовирусни свойства.
Чаят от хънибуш се приема и при хора, които имат проблеми със съня. Медената билка има успокоително действие.
Полезен състав на чая от Хънибуш
Изофлавоноиди – притежаващи силни антиоксидантни свойства
Флавоноиди- поддържат нормални нивата на кръвната захар и холестерола, благоприятно въздействат върху въглехидратната обмяна.
Колко често е полезно да хапваме колбаси?
Пинитол – съединение, подходящо за профилактика на заболявания, свързани с повишената кръвна захар. Медици от Южна Корея го препоръчват като естествен продукт, който може да се използва за превенция от диабет.
Лутеолин – мощен биофлавоноид, препоръчван при лечение и превенция на заболявания като ревматоиден артрит и диабет, сърдечно-съдови проблеми, дори рак. В миналото е използван като оцветител.
Ниски нива фитоестрогени
Полифеноли
Витамини и минерали: витмаин C, калий, калций, желязо, мед, магнезий, натрий
Ниски количества танин.
Източник: Здравето