Болка, изтръпване в ръцете и краката – сигнал за висок холестерол

По своята същност холестеролът не е вреден, дори е нужен на тялото за създаването на нови клетки. Опасна е високата концентрация на холестерол, тъй като точно по тази причина се образуват мастни отлагания по кръвоносните съдове.

Специалисти от верига болници съобщават, че съществува определен набор от физически симптоми, които показват повишено ниво на холестерол в организма и предупреждават да се вземат мерки.

В тази връзка те посочват какви усещания в крайниците свидетелстват за възникване на сериозен риск за здравето. “Натрупването на холестерол може да се изрази в запушване на кръвоносните съдове в ръцете и краката, предизвиквайки болка, изтръпване и “боцкане”, обясняват специалистите.

Коментирайки влиянието на високия холестерол върху появяването на дискомфортните усещания, британският фармацевт Перин Пател забелязала, че излишъкът от това вещество води до развитие на атеросклероза, при което се стесняват кръвоносните съдове.

Това нарушение влошава кръвотока в крайниците и се отразява негативно на нервите, откъдето се появяват болки и бодежи.

3 тайни рецепти с кафе за красота и здраве

“Тези усещания показват наличие на сериозен риск за здравето заради сгъстена кръв и прекъсване на нормалното кръвоснабдяване.

Освен от повишен холестерол болката, бодежите и изтръпването на крайниците може да се дължат на злоупотреба с алкохола, както и на диабет тип 2“, предупреждава специалистът.

Според нея трябва да се следи и за други тревожни признаци, например болка в краката може да се усеща дори след незначителни натоварвания и обикновено ходене. Също така, е възможно появяването на мастни възелчета в областта на очите – по клепачите или в ъгълчетата им.

Болката в тила също може да е признак за повишено ниво на холестерола.  По данни от специалисти честите пристъпи на болки в тила са предупреждаващ признак за високо ниво на холестерола.

Ако не се вземат мерки за намаляване концентрацията на холестерола, кръвоносните съдове могат да се спукат и да предизвикат инсулт, предупреждават медиците. Затова, ако изпитвате подобни усещания, се подложете на изследване, особено ако сте над 40 години, ако сте с наднормено тегло, ако имате сърдечни проблеми и роднини с високо ниво на холестерола.

Източникз: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *