Можем ли да се отървем от въшките с оцет?

Рецептата:

Втрийте оцет в кожата на главата, увийте главата с полиетилен и топла кърпа. Дръжте тази маска 60 мин, след това измийте косата с шампоан и я разрешете с гребен.

Мнението на лекар-дерматолог:

Проблемът с въшките при децата всяка година остава актуален. Но дори и при откриване на буболечки в косите си, хората не бързат да отидат на лекар – срамуват се. Поради това в ход са всякакви народни средства: от намазване на косата с газ, до гладенето й с ютия.

Оцетът, тъй като създава кисела среда, може да убие възрастните паразити, но това не означава, че е ефективен и срещу гнидите. И въшките след известно време се появяват отново.

Защо пуканките са толкова полезни?

Но опасността от такава „народна рецепта” дори не е в това! Заедно с унищожаването на въшките с помощта на такова „лечение” ще разрушите и структурата на косата, ще изсушите и изгорите кожата си. За борба с въшките оцетът трябва поне да се разрежда с вода в съотношение 1:2. Още по-добре при симптоми за заразяване с въшки (възпалени и сърбящи места от ухапванията, гниди в косата), да се обърнете към личния си лекар. Той ще ви предпише фармацевтичен препарат, съхраняващ косата, който може да си купите в аптеката. За тези лекарства не се изисква рецепта, но са токсични, така че не се препоръчва да се прилагат на малки деца, бременни жени, възрастни хора и такива с отслабена имунна система. Тази категория пациенти трябва да се консултират задължително с лекар.

Колко често е полезно да хапваме колбаси?

След обработката на косата със специален спрей, шампоан или мехлем, трябва да разчесвате косата си в продължение на няколко дни с медицински гребен и да почиствате гнидите с ръка, тъй като яйцата на въшките не винаги могат да се унищожат още при първото нанасяне на препарата. Късата подстрижка в този случай не е ефективна, тъй като гнидите основно се прикрепят в корените на косата.

Имайте предвид, че дори ако с въшки се е заразил само един човек, профилактика трябва да се направи от цялото семейство. Трябва да се обработи с препарат и меката мебел, леглата, дрехите, плюшените играчки, фибите за коса. Ето в този случай може да бъде полезен разтворът с оцет, горещата ютия или изпирането с алкален сапун.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *