Старчески петна: какво е важно да знаем и как да се отървем от тях

Възрастта не щади никой. Първите промени най-често се проявяват под формата на бръчки, понижен тонус на кожата и мускулите и появата на увиснали бузи. Старческите петна се появяват много по-късно. Всеки от нас има леко потъмняване по тялото. Разбира се, в случая говорим за бенки.

Лекари обясниха кое ускорява стареенето 6-кратно

Обикновено те не създават проблеми. Трябва да задействате алармата само когато тяхната интензивност, размер се променят с възрастта и се появи известна болезненост.

Защо се появяват старческите петна и как мога да се отърва от тях?

Причини за появата на възрастови петна

Дерматолозите казват, че тези петна могат да се появят при хора на всяка възраст. Има много причини за появата им. Най-често хиперпигментацията се наблюдава при хора, преминали 40-годишния етап.

По това време клетките губят способността си да регулират синтеза на мелатонин. Този пигмент се счита за естествена защитна реакция на кожните клетки към ултравиолетовото лъчение. С увеличаване на честотата на слънчевите бани, скоростта на синтеза на хормони се увеличава значително.

Хиперпигментацията е възможна поради няколко други причини. При жените петна в ранна възраст по ръцете и лицето възникват с хормонална недостатъчност. Тя може да бъде причинена от чернодробни заболявания, хормонални контрацептиви, бременност и възпалителни процеси в яйчниците.

Кафявите петна често се образуват поради акне, дефицит на витамин С.

Как да се отървем от миризмата на старост на тялото?

Каква е опасността от възрастовите петна и как да ги различим от меланома

Колкото и парадоксално да звучи, основната опасност от възрастовите петна е чисто психологическа. Трудно е да осъзнаем неумолимостта на времето и лично да наблюдаваме как красотата и привлекателността ни ни напускат.

Има някои други рискове. Например, меланомът често е скрит под обикновено пигментно петно ​​или бенка. Лекарите смятат този вид рак на кожата за най-често срещания. Лечението на заболяването е просто само в началните етапи.

Човек може да различи доброкачествено пигментно петно ​​от злокачествено според редица външни признаци.

Меланомът се характеризира с асиметрия и наличие на неравномерни ръбове. Освен това има диференцирана интензивност на пигментацията. Например, част от възрастовите петна може да бъде забележимо по-тъмна от останалата част от тумора.

Обичайното пигментно петно, свързано с възрастта, не трябва да надвишава 6 mm в диаметър. Увеличените размери най-често показват точно злокачествена неоплазма.

Често меланомът причинява и известна болка. Болката се проявява при натискане върху неоплазмата или раздразване. Терапията на злокачествена неоплазма може да се проведе само под наблюдението на онколог.

Прогнозата за лечение на рак на кожата, идентифицирана в началния етап, е благоприятна. С развитието на болестта рискът от смърт нараства в пъти.

Начини за борба с възрастовите петна в козметичните салони

Най-често се използват различни козметични процедури за борба с възрастовите петна. Най-голяма ефективност показа химическият пилинг. В този случай козметологът използва смес от органични киселини с ретинол.

В зависимост от състоянието на кожата и желания резултат се използва повърхностен, дълбок или среден пилинг. Недостатъкът на този метод е прекомерното дразнене на кожата: сърбеж, зачервяване и лющене.

Бърз ефект може да даде фототерапия. Механизмът на този метод е прост. Пигментното петно ​​се влияе от лек импулс, който унищожава мелатонина. След процедурата неоплазмата потъмнява, след това кожата в третираната зона започва да се лющи и да се обновява.

Мезотерапията придоби популярност поради сложния си ефект. Този метод унищожава образуваните натрупвания на мелатонин и предотвратява по-нататъшното появяване на старчески петна.

Някои хора стареят по-бързо от други

Други методи за справяне със старческите петна

Проблемът с процедурите в салоните е сравнително високата им цена. Можете сами да премахнете възрастовите петна от кожата.

Метод, основан на ежедневното избърсване на старчески петна със смес от лук и ябълков оцет, е доказал своята ефективност. Приготвянето на състава е просто.

Първо трябва да обелите лука от люспите и да го нарежете на малки кубчета. След това трябва да ги смелите на каша в блендер, добавете малко количество ябълков оцет към получената маса (половин чаша е достатъчно).

Веднъж на ден в получената смес трябва да навлажнете памучен тампон и да ги избършете с него петната. В повечето случаи курсът на лечение не надвишава 4 дни.

Можете да изсветлите кожата с обикновен лимон. Необходимо е да го срежете на две. Поставете го  върху кожата веднъж на ден. Тази процедура е по-малко агресивна от горните, но и по-малко ефективна. Често всяка терапия може да отнеме до 4 месеца.

Профилактика 

По-лесно е да се предотврати развитието на старчески петна, отколкото да се елиминира появата им. Най-често този дефект се среща при светлокоси хора с много бяла кожа.

Нормалната слънцезащита може да помогне за намаляване на риска от хиперпигментация. Преди да излязат, те трябва да обработят всички открити участъци от тялото.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *