Експерти посочиха най-безопасната готварска мазнина

Според Health.News , някои видове масла съдържат трансмазнини, които могат да повишат нивото на „лошия“ холестерол, което увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и инсулт. Затова маслото за пържене трябва да се избира особено внимателно.

Съдейки по публикацията, един от най-добрите видове олио за пържене, особено дълбоко пържени, е кокосовото масло, което е силно устойчиво на окисляване. То запазва качествата си след осем часа непрекъснато пържене.

Безмилостни противници на мазнините: продукти, които ще предотвратят образуването на тромби

Здравословният зехтин с високо съдържание на мононаситени мазнини също е добър за готвене на пържени храни.

Той може да преседи в дълбокия фритюрник повече от 24 часа, преди да започне да се окислява силно. Същото се отнася до маслото от авокадо, което е богато на олеинова киселина, полезно е за сърцето и способно да понижава кръвното налягане.

Рецепта от народната медицина за изгаряне на мазнини

За пърженето на храна става и слънчогледовото олио, което е източник на витамин Е.

Въпреки това е по-добре да го използвате пестеливо и за кратко пържене.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *