Включете ги в менюто си: Топ 5 храни с омега-3
Омега-3 мастните киселини са необходими за много функции на нашето тяло, включително състоянието на кожата.
Вижте коя храна е строго забранена на закуска
Причината е, че омега-3 и омега-6 са наричани още незаменими поради неспособността на тялото ни да си ги произвежда само.
Факт е, че те изпълняват редица ключови функции в организма ни – изграждат важни тъкани като нервите, очите и мозъка, от тях се произвеждат редица сигнални молекули, а противовъзпалителният им ефект е доказан от стотици проучвания.
Ето някои от най-здравословните храни, които съдържат Омега-3.
Мазни риби.
Риби като скумрия, сьомга, херинга, сардини, аншоа и треска са богати източници на омега-3 мастни киселини. Добавките с рибено масло също могат да се използват, но е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да ги вземете.
Диетолог сподели рецепти за здравословна бърза храна
Ленено семе.
Друг чудесен растителен източник на Омега-3 мастни киселини. Тези семена често се натрошават, смилат и използват за направата на ленено масо. Една супена лъжица смлени ленени семена съдържа около 1,8 гр. омега-3 киселини, а една супена лъжица цели семена съдържа около 2,3 гр. Тези семена също са богати на фибри, магнезий и други важни хранителни вещества.
Семена от чиа.
Тези семена съдържат повече омега-3 киселини, отколкото ленените семена. Една порция семена от чиа съдържа 5 гр. киселини. Те също не трябва да се нарязват и са чудесен растителен източник на протеини, фибри, манган, селен и магнезий.
Семената могат да се добавят към мюсли, салати или смутита или да се смесват с прясно или кисело мляко, за да се получи пудинг от чиа и да се получи точното количество киселини.
Витамин D и омега-3 не могат да предотвратят хронично възпаление
Соя.
За тези, които не обичат много рибата, соята е чудесен вариант. Като отличен източник на омега-3 мастни киселини, соята е богата на други хранителни вещества, включително рибофлавин, фолат, витамин К, магнезий и калий.
Орехи. 28 г орехи съдържат 2,5 г омега-3 мастни киселини. Освен това те са богати на фибри, мед, манган и витамин Е.
Източник: Здравето