На кого не се препоръчва да закусва?

Специалистите не препоръчват на хората с диабет и метаболитен синдром да закусват. Те имат нарушен глюкозен толеранс и ежедневните биоритми на редица хормони функционират по такъв начин, че 1-1,5 часа преди изгрев, черният дроб започва да отделя глюкоза в кръвта.

Повишеното му ниво продължава, докато слънцето достигне зенита си, т.е. до около 13 часа следобед. Ако в този интервал от време приемате редовната си закуска, захарта ще се повиши още повече. Това е много вредно. Може да избегнете проблема, ако през цялото това време изобщо не приемате никаква храна.

Вижте коя храна е строго забранена на закуска

А тези, които не могат да започнат деня си без закуска, може да се хранят сутрин, но без въглехидратни продукти – сладкиши, хляб, зърнени храни. Най-добре е да отдадат предпочитание на протеиново-зеленчуковата закуска – например бъркани яйца с домати.

Можете да използвате извара или кисело мляко, като добавяте към тях не повече от половин супена лъжица брашно от елда. Тези храни на закуска нямат почти никакъв ефект върху нивата на кръвната захар.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *