Стана ясна причината жените да стигат до оргазъм

Оргазми жените получават всеки ден и по целия свят, но учените все още не знаят много за него. Въпреки че споровете за химията на женската еякулация вече са разрешени, все още е напълно неразбираемо колко жени изпитват оргазъм. Но все пак най-мъчителният въпрос беше решен, а именно: каква е еволюционната причина за женския оргазъм?

Учените от университета „Йейл“ предполагат, че са намерили правилния отговор.

Нови изследвания и резултатите от тях

Преди това се вярвало, че женския оргазъм се е развил като черта, която придружава мъжкия оргазъм и това е един вид адаптация, за да насърчи партньорите да останат заедно и да поддържат връзка. Но сега, изследователите са стигнали до извода, че женският оргазъм е  ключов биологичен задействащ елемент, необходим за появата на овулацията.

По време на оргазъм женското тяло произвежда два хормона – окситоцин и пролактин. При женските от диви плацентни бозайници, този тип хормонално изхвърляне активно предизвиква началото на овулацията, тъй като без нея бременността не би била възможна. По този начин може да се каже, че мъжките и женски тела в животните работят заедно, за да започнат овулацията.

Вероятно този механизъм първоначално се е развил и при хората по същата причина, както при животните. С течение на времето жените развиват способността си да овукулират, независимо от сексуалната активност на мъжете. В резултат на това тази хормонална функция се оказва ненужна и станла излишна, но тя остана в женската биология поради ролята й на вторичен приятен котиен механизъм.

Установена е идеалната продължителност на секса

Какво показват предишните проучвания?

Предишни проучвания са фокусирани върху данните за човешката биология. Всъщност, по-ранни изследвания показват, че плодовитостта на жените не зависи от тяхната сексуална активност. Следвайки тази логика, се стигна до заключението, че женското тяло никога не е играло пряка роля в репродуктивния успех. Така че, противно на всичко, което преди това е било заявено от много изследвания, можем да заключим, че женското тяло се е развило, за да помогне за възпроизводството на потомството на равно с мъжкото.

Еволюционна цел на мъжките и женските оргазми

Мъжкият оргазъм има ясна цел, когато се разглежда през призмата на естествения подбор. Неговата мисия е да остави колкото се може повече наследници. Сексът и концепцията са основната функция на генните мускули не само при хората, но и във всички животни. Въпреки това движещата се еволюционна сила на женския оргазъм не е толкова ясна. Много изследователи вярват, че се развивава като случайно страничен продукт на мъжкия оргазъм. В същото време други учени предполагат, че той стимулира човек да комуникира с жена, като осигурява трансфера на гените си от поколение на поколение. Някои изследователи също предполагат, че ритмичните пулсации, възникващи по време на женски оргазъм, помагат за събирането на сперматозоиди в матката.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *