14 признака за излишък на витамин Д в тялото

Витамин D е вещество, полезно за организма, което помага за усвояването на калция, подпомага имунната и нервната система. Но излишъкът от него може да причини неразположения. Сигнали за прояви на интоксикация бяха изброени от портала Daily Express.

През летните месеци кожата произвежда достатъчно витамин D, за да поддържа адекватни нива за организма.

За целта е достатъчно да прекарате поне 20 минути на открито между 10:00 и 14:00 часа без слънцезащитен крем. Ако приемате витаминна добавка едновременно, може да изпитате излишък от нея.

Интоксикацията възниква, когато нивото на веществото в кръвта се повиши над 150 нанограма на милилитър (375 наномола на литър). Тъй като витамин D се натрупва в телесните мазнини и бавно се отделя в кръвта, ефектите от излишъка могат да продължат месеци, обясни д-р Хилари Джоунс, общопрактикуващ лекар, водещ и писател.

Експерти посочиха най-безопасната готварска мазнина

Интоксикацията с витамин D може да се прояви в хиперкалциемия – повишено ниво на калций в кръвта.

Когато много калций циркулира свободно в кръвта, тялото може да няма достатъчно хормони, за да го свърже с костната тъкан, пише Medical News Today.

Също така симптомите могат да включват болки в гърба, постоянна умора.

Приготвяте тази смес за 5 минути и се сбогувате с болното гърло още същия ден

Допълнителните признаци включват загуба на апетит, запек, дехидратация, дезориентация, замаяност, високо кръвно налягане, раздразнителност, гадене, повръщане, често уриниране, мускулна слабост, шум в ушите и жажда.

Ако подозирате излишък на витамин D, трябва да спрете да го приемате и да посетите Вашия лекар.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *