6 странни малки признака, подсказващи, че цикълът ви предстои!

За повечето жени има едно нещо, което им подсказва, че цикълът им съвсем скоро ще дойде. Това са стомашните спазми. Тези ужасни болки могат да продължат дни и освен някои болкоуспокояващи и бутилка с гореща вода, не можем да направим много, за да се справим с тях. 

Но се оказва, че те не са единственият сигнал, който ни подсказва, че цикълът ни всеки момент ще започне.Всъщност има шест други неща, които също са добър сигнал. Някои от тях са разбираеми, но други са малко по-неочаквани.

Мигрена

Много жени страдат от наистина лоши мигрени, които предхождат техния период, а болката може дори да е по-лоша от спазмите.

Известно е, че мигрените са свързани с хормоните, които регулират менструалния цикъл – естроген и прогестерон.

Ендокринолог обясни какво ще се случи с нас, ако спрем захарта

поред официалните указания на Американското общество за главоболие, прозорецът за „менструални мигрени“ е между два дни преди началото на периода и три дни след това.

Ако стане наистина лошо, можете да приемате болкоуспокояващи.

Диария

Повечето жени ще открият промените в движението на червата по време на техния период.

През първите няколко дни тялото ви освобождава химическите простагландини, което прави маточния контракт. Но простагландините понякога се отклоняват към червата, така че също се свиват.

Мира Кага, лекар по вътрешни болести, казва: „Понякога тялото ни освобождава толкова много простагландин, че не само се прицелва в матката, а се насочва и към други части на тялото, а в този случай към GI тракта.“

Кага каза, че този скок в простагландините може да причини диария при някои жени.

Полезна храна, която всеки смята за вредна и я избягва

Чувствителни гърди

Има голям шанс вашите гърди да станат много по-чувствителни в периода преди цикъла ви.

Гинекологът Алекса Двек казва пред Cosmopolitan, че подуването на гърдите понякога може да се случи в продължение на цяла седмица и не е необичайно да се покачи размерът на сутиена. Това се дължи на нарастващите нива на прогестерон.

Д-р Ребека Брайтман, гинеколог от Ню Йорк, препоръчва да се пие по-малко кофеин, като се използва лед или отоплителна подложка на гърдите, или се вземат обезболяващи.

Желание за сладко

Има много хормонални промени в този период. Не само се чувствате по-сексуално енергизирани, но и желаете много повече захар и мазни храни.

Д-р Деб Лайно, лицензиран секс терапевт от Делауеър, заяви, че нивата на серотонин се изчерпват преди началото на периода и кортизолът (хормон, който се освобождава, когато сте стресиран) се покачва.

Той уточнява: „Сладките и мазните храни са склонни да дават взрив на серотонин. Същото е и с кортизола. Кортизолът се вдига при стрес – ще започнете да жадувате за солени храни”.

Този симптом понякога не е най-лошото, защото яденето на солени и сладки храни е забавно. Просто, знаете ли, добавете и някой друг зеленчук към тях.

Продукти, които намаляват мазнините в корема

Качван е на килограми

Алиса Двек казва, че тук е виновен скокът на хормона прогестерон. За повечето хора флуктуацията се решава в рамките на няколко дни от началото на периода.

Тя каза: „Повечето [медицински] литератури казват, че става дума само за няколко килограма. Но анекдотично, жените ще се оплакват от колебание от пет плюс килограма преди периода“.

Упражненията са трудни

Много жени предпочитат упражнения, които наистина помагат за облекчаване на спазмите, когато очакват техния цикъла, но често по това време от месеца може те да са доста по-трудни.

Проучване от 2014 г., публикувано в Journal of Trauma Rehabilitation, за това как жените се възстановяват от леката травматична мозъчна травма установиха, че, когато нивата на прогестерона са високи седмица преди периода (нарича се лутеалната фаза на менструалния цикъл), жените се нуждаят от по-дълго възстановяване.

Това не важи само за мозъчната травма. Лутеалната фаза също така оставя много хора да се чувстват без дъх по-бързо и просто като цяло уморени. Вашето тяло се подготвя за менструация! Това е тежка работа.

Повечето лекари ви препоръчват да правите по-леки упражнения по време на периода.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *