Диетолог назова най-здравословната риба
Ползите за здравето от рибите са добре известни на всички. Не напразно в повечето добри санаториуми има специален рибен ден и диетолозите, представящи балансирано меню за една седмица, винаги включват рибни ястия в него.
Този продукт е богат на хранителни вещества и е с ниско съдържание на калории, лек и специален вкус.
Диетологът Лорън Манакър сподели информация за това коя конкретна риба е от голяма полза.
Фактът, че речните риби са по-малко полезни от морските, е добре известен. Въпреки това, рибата, чието местообитание е морето, има своя специфична миризма и вкус. Но трябва да се отбележи, че препоръчаната от Манакър риба няма остра миризма по време на готвене и има деликатен вкус. Нарича се Аляски минтай.
Включете ги в менюто си: Топ 5 храни с омега-3
Специалиската обясни, че тази риба съдържа много важни витамини, например В 12 и D, богати на протеини, различни минерали, както и калий и селен.
Освен това се отличава с големи ползи за профилактика на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, както и заболявания от онкологичен характер. Една порция от този продукт има от 50 до 1000 mg омега-3, която е от съществено значение за организма.
Месото увеличава риска от сърдечносъдови болести, единствено рибата не вреди
Значителен недостатък на морските дарове е значителната вероятност от съдържание на живак.
Минтаят обаче е една от най-безвредните риби в това отношение. Той дори е включен в специален списък, отразяващ рибите с най-ниско съдържание на вредни вещества.
Източник: Здравето