Мазнините не са толкова страшни

„Когато човек месеци и години се е хранил грешно, непременно натрупва телесно тегло, което често се концентрира в корема. Много хора си падат по тлъсто месо, сирене с висок процент мазнини, големи пържоли. Мазнините в храната не са толкова страшни, по-важно е с какво ги съчетаваме.

Повечето хора ги консумират наред с алкохол, който е доста калоричен. Пържолата сама по себе си, не е проблем, ако е комбинирана с голяма салата.  Но за всеки човек пак е индивидуално.  За един млад мъж с оптимален състав на тялото като мазнини, не е проблем ако изяде към месото и филия хляб. Но, ако този навик остане в годините, след 45-50-годишна възраст ще окаже влияние на теглото, ако редовно добавя към порцията месо хляб и алкохол. Развива се добре познатото затлъстяване от коремен тип. Защото с възрастта метаболизмът се забавя, спада и нивото на тестостерона. Тялото изразходва по-малко калории, увеличава се нивото на мазнините, а това е предпоставка за инсулинова резистентност.

Мастната тъкан сама по себе си, е хормоноподобен орган и може да създаде редица проблеми.  За всяка отслабваща диета е валидно следното: мазнините при разграждането се превръщат в кетони. Имайте предвид обаче, че задачата не приключва със свалянето на излишните килограми.  Повечето хора смятат, че като отслабнат с 10-15 кг или повече, са приключили.

3 ефективни трика лесно да влезем във форма

Не е така, рязкото спиране на режима води до прословутия  йо-йо ефект. Важно е да осигурим на организма си хранене, което да му даде възможност да се саморегулира. В менюто да преобладават алкалните храни – сурови зеленчуци, умерено плодове, кисело мляко. Може да се добавя лимонов сок. Целта е да разтоварим черния дроб. За съжаление, модерните диети много подкиселяват тялото, макар да постигат ефект за сваляне на килограми. Не трябва да се забравя, че това, което е добро за един, е неблагоприятно за друг.

Вече разполагаме с  лабораторни изследвания, с които може да се установи кои са подходящите храни за конкретен човек. Може да се направи тест за непоносимост към храни или генетично изследване, от което се вижда, че много от хората са предразположени към напълняване от мазнини. За съжаление, това са скъпи изследвания и не всеки може да си ги позволи. Но, когато се налага, това са инструменти на избора за обективна оценка на здравословния статус.

Може да се направят биохимични изследвания, да се види съотношението на инсулина и кръвната захар (т.нар. HOMA индекс), да се проверят стойностите на черния дроб и бъбреците, което е съвсем достъпно. При проблеми с теглото е препоръчително да се види също така състоянието на щитовидната жлеза и на тази база да се назначи оптимално хранене”, допълни експертът.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *