8 причини да хапвате по банан на ден

Бананите са отличен източник на калий, важен хранителен елемент, свързан със здравето на сърцето, стабилното кръвно налягане и други показатели за благосъстояние.

Тялото получава много полезни микроелементи. В допълнение към калия, бананите са богати на магнезий и витамин С. Също, един среден банан съдържа фибри, протеини и въглехидрати, витамин В6, манган и мед.

Нивата на кръвната захар се контролират по -добре. Бананите съдържат разтворими фибри: този вид фибри забавят усвояването на захарта в кръвта, като по този начин помагат за контролиране на нивата на кръвната захар. По този начин дори хората с диабет могат да консумират не твърде сладкия банан като част от ежедневната си диета.

Работата на червата се нормализира. Бананите съдържат и малко количество неразтворими фибри, които преминават през храносмилателния тракт непрекъснато, като същевременно изтеглят вода и увеличават обема на изпражненията. Това от своя страна предотвратява запека. Ако имате често запек, опитайте да ядете един банан на ден.

Поддържа се здравословно тегло. Разтворимите фибри в бананите могат да ви помогнат да се чувствате по -сити по -дълго, като освобождават хормони на ситостта и забавят процеса на изпразване на стомаха. В резултат на това може да се почувствате по -малко склонни към закуска между храненията или преяждане.

Истина ли е, че бананите са радиоактивни?

Подкрепя се работата на сърцето. Калият, който е толкова изобилен в тези плодове, е основен минерал за сърцето, осигуряващ провеждането на електрически заряди към нервните клетки.

В допълнение, калият компенсира излишния натрий в храната, свързан с развитието на високо кръвно налягане. Диетата DASH, предназначена специално за борба с хипертонията, включва банани.

Клетките се предпазват от оксидативен стрес. Бананите съдържат антиоксидантите катехини. Тези съединения помагат за защитата на телесните клетки от оксидативен стрес, който може да увреди самите клетки, телесните тъкани и ДНК. Последицата от това е преждевременното стареене, податливостта към рак.

Състоянието на бъбреците се подобрява.Има данни от изследвания, които показват, че яденето на банани четири до шест пъти седмично е свързано с почти 50 % намаляване на риска от бъбречно заболяване.

Намалява чувствителността към мускулни спазми. Този ефект се дължи и на високото съдържание на калий в бананите – този минерал помага на мускулите да се свиват правилно. От своя страна дефицитът му увеличава склонността към мускулни спазми.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *