Полезни храни за мъжете

Във Франция е проведено проучване върху 144 мъже на възраст от 18 до 44 години. Като част от експеримента мъжете са се хранили с картофено пюре, добавяйки лют чили сос на вкус или нищо (контролна група), след което нивата на тестостерона се проверявали с помощта на проба от слюнка. Както се оказва, тези, които са добавили най-лютия сос, са имали най-високите нива на мъжкия полов хормон.

♦ Лук

При мъжете тестостеронът се синтезира главно в клетките на Лейдиг. Функцията и броят на тези клетки се регулират главно от лутеинизиращия хормон и на второ място – от фоликулостимулиращия хормон. Лукът повишава нивата на тестостерон при мъжете.

Това се случва главно чрез увеличаването на производството на хормони, повишаването на антиоксидантите и стимулирането на производството на азотен оксид (вещество, което насърчава вазодилатацията).  Както знаете, колкото по-високо е нивото на тестостерон при мъжете, толкова по-добра е потентността.

Полезните свойства на лука не свършват дотук. През 2014 г. учените завършиха проучване върху 314 жени с рак на гърдата и 346 здрави жени. Тези, които съобщавали, че приемат лук и чесън всеки ден, са имали 67% по-нисък риск от развитие на рак на гърдата.

Вижте защо всички мъже трябва да ядат тиква

♦ Джинджифил

Джинджифилът е домашна подправка, която се използва в алтернативната медицина от векове. Оказа се, че има много потенциални ползи за здравето: намалява възпалението и нивата на холестерола. Няколко проучвания върху гризачи показали, че джинджифилът има положителен ефект върху нивата на тестостерона и сексуалната функция.

В 30-дневен експеримент учените установили, че джинджифилът повишава нивата на тестостерона и лутеинизиращия хормон при плъхове с диабет. В друго проучване нивата на тестостерон са се увеличили със 17% при 75 безплодни мъже, приемали джинджифил всеки ден в продължение на три месеца. Освен това, нивата на лутеинизиращия им хормон се удвоили и броят на сперматозоидите им се увеличил с 16%.

♦ Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който тялото произвежда, когато е изложено на слънчева светлина. В своята активна форма той действа като стероиден хормон в организма. Изследванията показват, че това е важно за мъжката полова функция.

Например в експеримент, който продължил една година, учените разделили 65 мъже на 2 групи, едната от които приемала по 3300 IU витамин D. В резултат нивата на витамин D при участниците в тази група са се увеличили наполовина, а нивата на тестостерона – с около 20%, от 10,7 nmol/L до 13.4 nmol/L.

♦ Цинк

Цинкът е основен минерал, който участва в над 100 химически процеса в организма. Изследванията показват връзка между цинка и сексуалното здраве на мъжете, включително нивата на тестостерона.

Авторите на обзор от 2018 г. отбелязват, че ниските нива на цинк могат да повлияят отрицателно на сексуалното здраве и плодовитостта на мъжете.

Друго проучване установило, че мъжете с ниски нива на тестостерон и безплодие могат да се справят с проблема, като приемат по 220 мг цинков сулфат, два пъти дневно, в продължение на 1-4 месеца.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *