97% от хората готвят ориз погрешно! Включително опитни готвачи не знаят как да премахнат арсена

Десетки хиляди главни готвачи и експерти в областта на готвенето се заблуждават, когато приготвят ориз. Учените смятат, че всички ние приготвяме ориза неправилно и застрашаваме здравето и благополучието си. Причината е, че всеки ориз съдържа арсен! 

Определени количества арсен остават в ориза, тъй като той се е използвал в промишлени торове и пестициди, които се намират в почвата на оризовите насаждения в продължение на десетилетия. Оризът е добре познат абсорбент. Когато го ядем, той абсорбира токсини и очиства тялото. По същия начин оризът абсорбира всичко, което се съдържа в почвата.

Също така, с арсеник са третирани контейнерите, в които се транспортира оризът, така че да не се яде от мишки. Това означава, че оризът трябва поне да бъде изплакнат във вода, докато цялото бяло брашно от него изчезне.

Какви са допустимите количества за арсен в ориза? Той може да причини сериозни нарушения в работата на човешкото тяло, включително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност, рак и диабет. Добре е, че можете да премахнете вредните химикали от ориза и да намалите шансовете за микро-отравяне с арсен, като го подготвите правилно!

Предлагаме ви подробни инструкции.

Как да готвите ориз?

Японците и китайците преди да готвят ориз, 7 пъти го измиват в хладка вода, за да премахнат всякакви съмнителни вещества от него. Този метод може да се използва при готвене на ястие, от което се нуждаете бързо. Но най-добре е да накиснете ориза за през нощта в много вода. Така концентрацията на арсен в ориза ще спадне с 80% и продуктът ще стане безопасен за здравето.

Оризова диета при високо кръвно

Освен това, накиснатият ориз има друго неоспоримо предимство.

Когато се готови много бързо оризът, той абсорбира определено количество вода и става по-бавно. Предварително накиснат ориз може да се приготви за 13 минути! Оризът, накиснат във  вода, ще има отлични вкусови качества и ще изненада с неговата способност да се отделя.

Ето как да готвите ориз във водата, за да неутрализирате арсен и други химикали, които случайно се намират в неговия състав.

ПРАВИЛНИЯТ НАЧИН ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ОРИЗ (ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА АРСЕН)

Вземете 1 част сух ориз и 5 части вода.

Оставете ориз, напоен във водата за през нощта.

Сутринта измийте ориза няколко пъти, докато водата се избистри напълно.

Подушете ориза с кухненска хартия или кърпа.

Вземете 1 част ориз и 1,5 части вода. Най-добре е да използвате топла вода.

Добавете щипка сол. Солта подобрява вкуса на ориз.

Сложете ориза да кипене на бавен огън. Покрийте тигана или тенджерата с капак.

Охладете ориза за 10-15 минути. Не отваряйте капака! Запомнете: Ако отворите капака – ще съсипете ориза.

Много вкусно и безопасно за здравето – оризът е готов!

В Азербайджан пък приготвят ориза с една малка разлика: там той се накисва в осолена вода, което също е много полезно. Оризът става по-вкусен и по-бял. Освен това осолената вода премахва всякакви неприятни миризми! За съжаление оризът на някои производители е с много лошо качество.

3 ефективни трика лесно да влезем във форма

Има и други много интересни начини за готвене на ориз. Например, ориз, варен в мляко с масло и много кардамон. Предварително, оризът трябва да се накисне за една нощ. Сложете на котлона ориза в горещо мляко и разбъркайте бавно за дълго време, заедно с кардамон. Можете да добавите захар на вкус. Оказва се, че се получава една необичайно ароматна каша, подобна на пудинг, опитайте!

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *