Гликацията – причина за ранното стареене
Колагеновите влакна съставляват до 30% от телесното ни тегло. Състоянието на кожата, ноктите и косата, красотата на лицето и тялото зависи от тяхната еластичност. При гликиране те губят еластичност, бръчките, белезите и стриите се появяват по-бързо. Дори при висококачествени ежедневни грижи не е възможно да се поддържа младостта и свежестта.
Какво е гликация?
Когато се усвояват захарите и захарните храни, червата са подложени на пренапрежение. Излишъкът от въглехидрати може да предизвика възпалителен процес, ферментация и промени в микрофлората. В процеса се включват имунната система, сърцето, белите дробове и други органи.
Процесът на гликиране се задейства от консумацията на захар. При усвояването й се отделя голямо количество глюкоза. Излишъкът се съхранява частично в резерв, а определено количество се отлага върху колагеновите влакна. Те губят своята еластичност и гъвкавост, стават прекалено твърди. Съединителната тъкан се „карамелизира”.
По време на гликирането, глюкозата изтласква водните молекули от колагена, залепвайки ги с еластин. В процеса се отделят съединения, които провокират интоксикация. Те се натрупват и увреждат кожата отвътре навън. Дермата изпитва глад за кислород, не получава достатъчно витамини, микроелементи и влага.
Заради тези навици изглеждате по-стари
Първите промени се появяват на 30-годишна възраст. По време на процеса на гликиране продуктите на разпада се отлагат усилено, а в по-напреднала възраст скоростта се увеличава 6 пъти. Кожата по лицето и тялото става набръчкана и отпусната, всяка драскотина или порязване се превръща в неестетичен белег. Липсата на влага я прави суха и лющеща се.
Глюкозата пречи на образуването на нов колаген, поради което кремовете и серумите против стареене не дават желания резултат.
Сред отрицателните ефекти на гликацията са:
• нарушава се метаболизмът в дълбоките слоеве на кожата;
• повишава се чувствителността към слънчевата радиация;
• появяват се старчески петна.
Колагеновите влакна в цялото тяло се увреждат по време на гликирането. Състоянието на съединителната тъкан, която изгражда обвивката и връзките на вътрешните органи, ставите и нервните окончания, се влошава. Последствията са: катаракта, патология на сърцето, на кръвоносните съдове, влошаване работата на бъбреците.
Предотвратяване на гликирането: съвети
За любителите на сладкиши и висококалорични храни процесът протича с ускорени темпове. Голямото количество глюкоза подхранва веществата, отделяни по време на гликирането. Затова експертите препоръчват да се избягват определени храни, които предизвикват негативни реакции:
• фаст-фуди (пържени картофи, бургери, чипс)
• ястия със златиста запечена кора (месо, крила, хрупкави сладкиши)
• бира
• сладки ликьори
• сварено и кондензирано мляко.
Като опасна лекари и диетолози посочват комбинацията от захар, протеини и мазнини в едно ястие. Те препоръчват да се намали приемът на фруктоза, изкуствени подсладители, глюкозни сиропи и меласа.
Гликацията се причинява от яденето на захар и загряването й по време на готвене. Неактивният начин на живот е рисков фактор: организмът изразходва малко калории, така че повече глюкоза остава в кръвта, а колагеновите влакна се увреждат по-активно. Но полезни вещества и съединения могат да помогнат за забавяне на процеса:
• Сулфорафан. Съдържа се в големи количества в броколито. Той активира системата за защита от гликиране. Убива бактериите, подобрява функционирането на черния дроб, мозъка, ставите.
• Витамин В6. Предпазва от хипертония, инсулт и рак.
• Таурин. Забавя натрупването на глюкоза по влакната, подпомага работата на сърцето при захарен диабет.
• Розмаринова киселина. Блокира продуктите на гликиране, предпазва колагена от втвърдяване.
• Мелатонин. Важен хормон, който поддържа младостта и жизнеността.
Лекари обясниха кое ускорява стареенето 6-кратно
Няма специални диети за предотвратяване на гликирането, а препаратите от розмаринова киселина все още се разработват. Но следните лесни за спазване съвети от диетолози ще ви помогнат да намалите количеството вредни съединения и глюкозата в кръвта:
• Яжте по 3 пъти на ден, на равни интервали, за да избегнете постоянните скокове на кръвната захар.
• Няколко пъти месечно правете 16-часова почивка без храна, през която се стартира почистването на гликиращите продукти.
• Упражнявайте, тренирайте мускулите и изгаряйте калориите.
• Изключете от менюто си храни с високо съдържание на въглехидрати, пържено месо и риба, намалете количеството захар до 5 г.
• Закусвайте обилно, за да намалите нивата на глюкозата си през деня.
• За да се предпазите от гликиране, научете се да готвите на пара леки ястия, опитайте се по-рядко да си приготвяте зеленчуците и месото пържени. Тялото може да получи полезни въглехидрати от плодове, пълнозърнест хляб, зърнени храни и ядки.
В големи количества гликационните продукти са опасни за здравето, влошават еластичността на колагена и провокират ранното стареене. Те се произвеждат от тялото ни, когато ядем захар или прекаляваме с нездравословни храни. Правилното хранене и ограничаването на въглехидратите ще помогнат за справяне с проблема, ще удължат активността и ще повишат жизнеността ви.
Източник: Здравето