Вижте резултатите от тестовете на iOS 15 върху старите модели iPhone

Тази година Apple предостави избор: или да останете на предишната iOS 14 и да получавате само актуализации на защитата, или да надстрои платформата си до iOS 15. Наскоро бяха проведени подробни тестове, където бе установено как се държи петнадесетата ОС на настоящите модели iPhone. По-долу ще разбирам дали си струва актуализирането на операционната система.

Няма да повярвате колко по-бързи са били полетите преди 10 години!

Производителност

Работата на 15-тата версия беше сравнена с iOS 14.8 и 13.7. На първо място, измерванията са направени върху смартфони, пуснати преди 2016 г. (iPhone 6S, първо поколение iPhone SE и iPhone 7). Що се отнася до синтетичните тестове, в инструмента Geekbench 5 разликата в числата между системите се оказа незначителна: около 1-2%.

Отбелязва се обаче, че актуализацията е повлияла върху скоростта в ежедневните задачи. И не към по-добро – след преминаване към iOS 15, старите iPhone отварят програмите забележимо по-бавно. Това се отнася както за стандартния софтуер, така и за приложенията на трети страни.

Ако се наблюдава по-бързо стартиране на дадено приложение под новата версия, това е по-скоро изключение от правилото. Вероятно причината за този спад се крие в липсата на оптимизация за стария хардуер. Разбира се, има вероятност ситуацията да се подобри с iOS 15.1.

Интересен резултат се наблюдава и при iPhone 8 с iOS 15. След актуализацията, устройството според измерванията на Geekbench 5, работи с 16% по-бързо. Що се отнася до представянето в реалния живот, положението е по-добро от това при iPhone 7 и по-старите поколения. Изоставането от предишните версии на iOS е по отношение на работната скорост, но това е рядкост. Като цяло, iPhone 8 на iOS 15 работи също толкова добре, колкото и преди.

iPhone XR и iPhone 11 не получиха допълнителна бързина в бенчмарка – разликата може да се дължи на статистическа грешка. В същото време, действителната производителност не намалява, а само се увеличава: авторите на тестовете забелязват, че устройствата работят значително по-бързо.

Николай Тошкович – изобретателят, който никога не забрави за българския си произход

Автономия

Нека разгледаме втория важен параметър – автономността на устройствата с iOS 15. Ето колко смартфона с различни версии на операционната система издържаха без презареждане:

Резултатите бяха смесени. Някъде има лек спад, като при iPhone SE. С петнадесетата версия на системата той издържа с 10-15 минути по-малко от предишната ОС. Някъде разликата беше по-голяма: според тестовете, автономността на iPhone XR с iOS 15 намалява с половин час. А при iPhone 6S – времето намаля с 36 минути.

Но в някои случаи, напротив, iOS 15 неочаквано подобрява автономията на батерията. iPhone 7 например работи с 29 минути по-дълго, отколкото с iOS 13. Животът на батерията на iPhone 8 също леко се увеличи: с около 10 минути. А при iPhone 11 почти не се наблюдаваха промени – разликата от 3 минути в полза на iOS 14 може да се пренебрегне.

Трябва ли да обновим до iOS 15?

Невъзможно е да се отговори еднозначно. Ако не се нуждаете от най-новите функции на iOS 15, по-добре е да останете на по-старите поколения (до iPhone 7). Тук всичко е банално: колкото по-нов е iPhone, толкова по-добре ще се държи той под новата версия на iOS. Решението трябва да се вземе в зависимост от устройството.

Източник: Калдата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *