Невероятните свойства на гъбите, които подобряват здравето им

Гъбите насищат мускулите с протеини

Гъбите са истински склад на витамини и хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае. Съдържат много ценни вещества. Богати са на: протеини, витамини В и С, калций, калий, желязо, фосфор, фолиева киселина и ниацин. Заедно те имат положителен ефект върху сърдечносъдовата и нервната система, укрепват костната тъкан и стимулират хематопоезата – процесът на образуване на кръвни клетки. Освен това, не съдържат абсолютно никакъв холестерол.

Добри са за сърцето и за предотвратяване на анемия

Най-добри в това отношение са белите гъби. Те съдържат много ниацин – витамин РР, който има благоприятен ефект върху работата на сърцето. Също така, гъбите съдържат достатъчно количество соли на желязото – служат като добро средство за предотвратяване на желязодефицитна анемия.

Гъбите – спасение за диабетиците

Укрепват имунитета, спасяват от настинки

Гъбите пачи крак перфектно стимулират имунната система, затова се наричат и естествени антибиотици. Съдържат много витамини от групи А и В, селен и цинк. В състояние са да възстановят увредените клетки на панкреаса.

А в обикновената млечница се съдържат вещества, подобни на антибиотиците, които укрепват лигавиците на белите дробове и бронхите, което е изключително полезно в студения сезон. Същият вид гъби е единственият растителен източник на витамин D, средство за предотвратяване на камъни в бъбреците и потискане на бацила на Кох.

Не вредят на хората с диабет

Точно обратното, дори могат да им бъдат полезни. Гъбите съдържат бавни въглехидрати под формата на диетични фибри. Те, за разлика от бързите въглехидрати, понижават нивата на кръвната захар.

Имат антитуморен ефект

Това се дължи на наличието на лектинови протеини в гъбите. В момента те се изследват активно в областта на онкологията и както се оказа, буквално са капан за туморни клетки.

Внимание: чай в пакетчета

Не за всеки: противопоказания за употреба

Не трябва да ядете гъби всеки ден. За тези, които ги обичат и нямат противопоказания, все пак препоръчваме да ги консумират не повече от два пъти седмично. Идеалният вариант е да направите топла салата с гъби.

Тоест, разпределете гъбите върху възглавничка от зелени листа – те са естествен източник на ензими и фибри и подпомагат разграждането на протеините. И съответно, не трябва да има повече от 100 грама гъби на порция. Например: 40 г зелени листа, 100 г гъби, 50-100 г зеленчуци – и имаме добра порция.

Гъбите като цяло, не се препоръчват на хора, които имат проблеми с панкреаса и ензимен дефицит. Тъй като те се нуждаят от достатъчно количество ензими, за да бъдат правилно усвоени и преработени.

Също така, е добре да ги консумирате сварени или задушени. Специалистите по хранене препоръчват да се добавят към зеленчуци и зърнени храни. Но гъбите не трябва да се сервират с месо и картофи. Гъбените протеини могат да влязат в конфликт с месните протеини и да причинят дискомфорт в стомаха. А нишестето ще забави и без това дългото усвояване на манатарките.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *