Д-р Цветанка Янакиева: Аронията е склад за здраве

Д-р Цветанка Янакиева завършва Медицинска академия – София. Магистър е по медицина. Има призната специалност по спортна медицина. Работила е в Районна болница – гр. Лом, Националния център по спортна медицина, Медицински център по рехабилитация и спортна медицина, Кабинет по спортна медицина.

Завършила е специализации по спортна медицина, ехография, токсикология, анестезиология и реанимация, здравен мениджмънт.

Има дългогодишен опит в областта на спортната медицина, профилактиката, хранене, отслабване, възстановяване и биостимулиране.

Всеки сезон си има своите скъпоценни дарове, а кралицата на септември е аронията. Какви полезни минерали и витамини крие този плод и защо е толкова ценен за здравето ни, разговаряме с д-р Цветанка Янакиева.

Необичаен съвет: Как да ядете тестени изделия, без да напълнявате

– Д-р Янакиева, в последните години аронията заема челни позиции сред най-полезните за здравето ни плодове. Оправдана ли е тази слава?

– Да, наистина аронията се отнася към особено ценните лекарствени растения. Плодовете на черноплодната арония растат на чепки. Приличат на касис, но са по-едри, по-твърди и с тръпчиво-кисел вкус. Имат разнообразен химичен състав и са богати на биологично-активни вещества. Съдържат витамин С приблизително колкото в лимоните или малко повече. Сто грама доставят 35% от препоръчителното дневно количество. Достатъчно количество витамин Р (рутин), В1, В2, В6, РР, Е, К, провитамин А, ниацин, пантотенова и фолиева киселина. Червеноплодната арония е по-сладка и съдържа повече захари.

– В какво по-точно се изразява благотворното влияние на всички тези витамини и минерали?

– Продуктите с витамин Р допринасят за осигуряване на нормална пропускливост на стените на кръвоносните съдове и повишават тяхната еластичност. А в комбинация с високото ниво на витамин С действието им става уникално. Аронията е единственият продукт с толкова високо съдържание на витамин Р.

Той има, освен капиляроукрепващо и противосклеротично, противовъзпалително и намаляващо кръвното налягане действие (във външната обвивка на плодовете се съдържат вещества, които понижават кръвното налягане). Йодът е 3-4 пъти повече, отколкото в другите плодове. Има високо съдържание на микроелементи – калций, калий, магнезий, по-малко натрий, фосфор и желязо, бор, мед и манган.

Атиоксидантният й ефект се определя от наличието на стабилни полифенолни съединения – антоцианини. Те имат съдовопротективно, хемопротективно и хепатопротективно действие (предпазващо кръвта и черния дроб), лечебен ефект при лъчеви увреждания и интоксикация с тежки метали

Колкото по-тъмно оцветени са плодовете, толкова повече полезни вещества съдържат.

При изследване на плодовете посредством метода ОRАС (за антиоксидантна активност – капацитет за абсорбция на кислородни радикали) единствено плодовете на черния бъз я превъзхождат. С по-малка активност са черните боровинки и касисът. Останалите плодове са далече зад нея.

Аронията е с ниско съдържание на калории – само 47 ккал на 100 г плод. Тя не натоварва храносмилателната система, а съдържащите се в нея пектини прочистват червата и се грижат за тяхното здраве. Може да се използва в програми за намаляване на теглото, за профилактика на атеросклероза и повишено кръвно налягане.

Д-р Цветанка Янакиева

– Има ли хора, които трябва да внимават с нея?

– Внимателно трябва да я използват хората с ниско кръвно налягане. За всички останали тя е склад, пълен със здраве.

– Споменахте, че в аронията се съдържат големи количества витамин Р. Оказва се, че той не се произвежда от организма ни, но е изключително полезен за човека. Какъв е този мистериозен витамин?

Полезна храна, която всеки смята за вредна и я избягва

– Витамин Р – това са група вещества, наричани още флавоноиди. Към тях се включват рутин, кверцетин, хесперидин, ескулин, антоциан, катехин и други около 120 на брой. Те са част от групата на растителните антиоксиданти, които наброяват около 4000 вещества.

Полезните свойства на витамин Р са били открити по време на изучаването на витамин С и неговото влияние върху проницаемостта на съдовете. Оказало се, че самият витамин не повишава здравината на съдовете. Това се постига само в комбинация с витамин Р.

Ползата от витамин Р е не само в намаляването на проницаемостта на съдовете, като ги прави по-еластични. В организма той участва с нормализиране на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Всекидневният прием на 60 мг за срок от 28 дни намалява вътреочното налягане. 

– До какви здравословни рискове може да доведе недостигът на витамин Р в организма?

– Недостигът на витамин Р преди всичко се отразява на състоянието на съдовете: капилярите стават нежни и чупливи, по кожата и склерите на очите могат да се появят малки кръвоизливчета. Проявява се обща слабост, повишена уморяемост и намалена работоспособност. Признаци на дефицит могат да бъдат също кървене от венците, груба кожа, падане на косата, отоци.

– Кои са препоръчителните дневни дози?

– За възрастен човек достатъчната дневна доза, необходима за нормално функциониране на организма, е средно 25-50 мг. По-големи количества са необходими на спортистите – 60-100 мг в тренировъчен период и до 200 мг при състезания. Витамин Р не е токсичен и не вреди на организма и в по-големи количества. Излишъкът се извежда чрез урината.

– Какви продукти трябва да се съдържат в менюто ни, за да не стигаме до дефицита на този витамин? 

Ежедневната консумация на авокадо е полезна

– Както и вие посочихте, витамин Р не се синтезира в човешкия организъм, затова всекидневното меню трябва да включва продукти, в които се съдържа, освен аронията, разбира се. Това са: домати, чушки, чесън, зеле, магданоз, копър, цвекло, ябълки, грозде, кайсии, малини, вишни, череши, касис, сини сливи, шипки, цитрусови плодове, спанак, киселец, елда, зелен чай, червено вино и тъмен шоколад.

Флаваноидите се разрушават от цигарения дим, под въздействието на светлина и въздух, при термична обработка и при замразяване. Суровите плодове и зеленчуци са най-добрият източник. Отказването от пушенето, освен другите ползи, ще предпази от унищожаване витамин Р и С.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *