Проф. д-р Петко Маринов, д.м.: 12 – 14-годишни деца системно прекаляват с алкохола

Проф. д-р Петко Маринов, д.м., е специалист по клинична токсикология в Клиниката по токсикология на ВМА-МБАЛ-Варна. Ръководител е на  Катедра “Фармакология, токсикология и фармакотерапия” към Факултета по фармация на МУ – Варна. Има над 75 публикации в научни списания, 1 монография и повече от 100 участия в научни конгреси и конференции.

За последиците от злоупотребата с алкохол и други типове зависимости сред младите хора и подрастващи в ученическа възраст, вижте в интервюто с проф. д-р Петко Маринов.

– Проф. Маринов, все още ли алкохолните отравяния заемат първо място сред всички останали интоксикации?

– По принцип в клиничната токсикология в почти всички държави за първото място се борят алкохолните и медикаментозните интоксикации. Но докато преди 20-30 години доминираха медикаментозните интоксикации, то сега, през последните 10 години, първото място е за алкохолните отравяния.

Боровинките имат противораков ефект и укрепват имунната система

– А продължава ли тази негативна тенденция?

– Тази тенденция е негативна дотолкова, че абсолютният брой на алкохолните интоксикации не нараства кой знае колко. По-скоро нараства броят на младите хора, на подрастващите, в т.ч. ученици, които стигат до нас. Говорим за подмладяване на нашите пациенти.

Проф. д-р Петко Маринов

Искам да уточня, че отчитаме само постъпили на лечение в клиниката пациенти. Иначе като цяло, злоупотребата с алкохол от подрастващите се следи и отчита от неправителствени организации, от тях може да се получи по-добра представа в това отношение. Но е факт, че имаме пациенти, които са в съвсем незряла възраст. Имам предвид 12, 13, 14-годишни, които системно прекаляват с алкохола и в крайна сметка, стигат до клиниката по токсикология.

– Какви са причините за това? Какви са последиците от една алкохолна интоксикация? 

– Причината за алкохолна интоксикация, разбира се, е системната злоупотреба с алкохол. Освен това ензимите, които разграждат алкохола при един възрастен човек, при децата все още не са достигнали своя максимум на действие.  Което означава, че алкохолът се преработва по-трудно. И едно напиване може да има по-сериозни последици.

В резултат на една остра алкохолна интоксикация могат да останат увреждания в централната нервна система, т.е., на мозъка. Но не е само това. При тези млади хора инстинктът за самосъхранение и за оказване на помощ също не са достатъчно развити. Защото едно напиване в такава млада възраст с евентуално повръщане, може да доведе до аспирация на повърнато съдържимо. Т.е., попадане на хранителни материи в дихателните пътища и детето да загине.

Мога да направя аналог със случилото се преди дни, когато деца влизат да се къпят в язовир, едното потъва, другите бягат и два дни не съобщават на никого за инцидента. Това, адаптирано към нашата тема за алкохолната интоксикация, означава, че е много вероятно като се напият и едно от децата получи тежки усложнения, другите да се разбягат, вместо да се обърнат към “Бърза помощ”.

Другият, също сериозен проблем, е създаването на зависимост. Медицинската терминология – хроничен алкохолизъм, зависимост към алкохола и прочее, може да е различна, но в края на краищата, става дума за едно и също. Алкохолът спада към групата на наркотичните средства, т.е., към него се създава зависимост.

8 причини да хапвате по банан на ден

Но, ако преди доста години при израза “хроничен алкохолик” разбирахме човек в по-напреднала възраст, често пенсионна, сега вече не са един и два случаите, когато срещаме зависимост във възрастта около 25 години. И за съжаление, няколко души на тази възраст – между 25 и 30 години, вече загинаха в резултат на тази зависимост и неспирно пиене.

Така че създаването на зависимост сред младите хора е друг, също толкова сериозен проблем. И тъй като много често тази зависимост се съчетава и с други типове, се създава поливалентна наркомания, която е трудна за преодоляване и определено скъсява живота.

– Проф. Маринов, коментирайте накратко и другите типове отравяния – по-честите.

– Както казах в началото, честотата на медикаментозните отравяния през последните 10-15 години намаля. Една от основните причини е, че се ограничи възможността пациентът лесно да си осигури т.нар. бензодиазепини. Това са седативните медикаменти за успокояване от типа на диазепам, лексотан, барбитурати.

Те бяха най-честата причина за интоксикация преди 2 десетилетия. Но с въвеждането на т.нар. зелени рецепти, които са на строг отчет, се ограничи изключително много броят на отравянията с тях. През последните 10 години регистрираме почти десетократно намаляване на честотата на отравянето с тези препарати.

По принцип, когато става дума за отравяния с медикаменти, почти винаги се подозират суицидни намерения. Като изключим детската възраст, разбира се, където дете по невнимание може да погълне някакви таблетки. При възрастни хора става дума за умишлени самоотравяния, които в голямата си част се правят в състояние на афект.

Пациентът посяга към това, което има в домашната аптечка, това, което му е под ръка. Затова в днешно време преобладават отравянията с обезболяващи, с хапчета за сърдечносъдови заболявания, особено в семейства с възрастни хора, които приемат такива медикаменти.

Относно сезонните рискове от отравяния, значение имат контактите с насекоми, т.е., ужилванията, убожданията от морски дракон, контакти с отровни змии. Но те са малко на брой. За нашата клиника са не повече от 10-15 на година. Много намаляха през последните години и отравянията с гъби, бих казал, че има затишие в това отношение. Може би хората вече са по-добре информирани.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *