Най-добрият продукт за увеличаване на желязото в организма

Жeлезният дефицит е едно от най-честите хронични заболявания при човека. Среща се при около 1/3 от населението на Земята (около 2 милиарда души). У нас 13-15% от населението е с желязо-дефицитна анемия. По-често боледуват жените.

Мъжете да не прекаляват с месото – то няма да увеличи потентността им

Сред симптомите на железен дефицит са умора без определена причина. Бледа кожа и лигавици. Чупливи нокти. Изтощена коса и увеличен косопад. Липса на енергия и тонус. Напукани устни. Студени крака и ръце. Слабост в мускулите. Главоболие, виене на свят, апатия, депресия, безсилие.

Но как да си набавите желязо, ако имате дефицит?

Според диетолога Екатерина Маркова най-добрият продукт за попълване на дефицита на желязо е черен дроб на треска. Традиционно се смята, че той е с високо съдържание на витамин D.

Според Маркова черният дроб на треската съдържа витамин В12, което прави продукта много полезен за коригиране на дефицита на желязо в организма. При коронавируса черният дроб на треска е особено препоръчителен за повечето хора.

Маркова посочва обаче, че треската е голяма риба, така че може да натрупва живак и други тежки метали. Повечето от тях се натрупват в черния дроб, така че се препоръчва да се внимава при консумацията. Хората със заболявания на черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур трябва да бъдат особено внимателни.

Защо е важно да ядем по-често ферментирали храни?

Трябва също да запомните, че черният дроб на треска е с много калории и мазнини. Не трябва да се консумира на празен стомах и в големи количества.

Лекарите казват още, че тези, които са били болни от коронавирус, трябва да ядат храни, които съдържат витамин А и омега-3. Става дума за черен дроб на треска, мазна риба, яйца, както и за маслини, ленено семе и конопено масло.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *