Болести на сърцето и простатата причиняват импотентност

Нарушенията на еректилната функция често са показател за наличие на сърдечносъдова патология у пациента, обясняват специалисти. Заради атеросклеротичните плаки съдовете се стесняват и се влошава тяхната еластичност.

Тъй като диаметърът на артериите, кръвоснабдяващи половия член, са много по-малки от сърдечните, еректилна дисфункция възниква, преди да се появят кардиологични симптоми. 

А по степента на тежест на това нарушение може да се съди за прогресиране на исхемичната болест на сърцето. Потенцията може да се понижи и вследствие приема на препарати против високо кръвно налягане.

Разбира се, това не е повод да откажете хапчетата, защото ако го направите, ще си докарате инфаркт. Решението е лекуващият ви лекар да ви предпише друг препарат за намаляване на кръвното, който няма да навреди на потенцията, обясняват доктори. 

Мъжете да не прекаляват с месото – то няма да увеличи потентността им

Ето кои още заболявания влияят на еректилната функция:

Диабет. Заради високото ниво на захар в кръвта се увреждат нервите и кръвоносните съдове, снабдяващи половия член. Това нарушава притока на кръв към органа, което води до проблеми както с получаването, така и с поддържането на ерекция. Това е още един довод за ранна диагностика на захарния диабет и своевременно започване на лечение.

Аденом на простатата. По статистика, доброкачествената хиперплазия на простатната жлеза се среща при 30-40% от 50-годишните мъже; при 60% от тези над 60 години и при 90% от мъжете на 80 и нагоре. Повечето мъже се опитват да избегнат операцията, обясняват специалисти, но трябва да научат следното, дори и да им звучи парадоксално: лекарствата, които потискат растежа на аденома, влошават потенцията, а операцията я съхранява. В днешно време операцията позволява дори при пълно отстраняване на простатата, да се съхранят съдово-нервните снопчета, отговарящи за потенцията. Така мъжете могат да продължат да живеят пълноценно.

Простатит. Тази болест невинаги е следствие от случайни връзки, поясняват специалисти и допълват, че често характерните симптоми (затруднено, учестено уриниране; усещане за непълно изпразване на мехура; резки позиви; вяла струя) възникват след банална простуда. Без лечение след известно време простатитът може да се обостри дори до сепсис и да се превърне в заплаха за живота или да премине в хронична форма, предизвиквайки болка и неприятни усещания в простатата по време на полов акт.

Как да идентифицираме хормонален дисбаланс по външния си вид

По тази причина мъжете често избягват секса. Тъй като еректилната дисфункция се случва редовно, половият живот постепенно затихва и с времето съвсем го няма. Не чакайте възпалението да премине от само себе си. Простатитът се лекува от лекар, като преди назначаването на лекарства се правят изследвания, в т.ч. инструментални. Между другото, нормата за мъже със средна полова конституция, с постоянна партньорка и редовен полов живот, е 3 сексуални контакта на седмица. 

Нелечими случаи на импотенция няма, уверяват специалистите, важно е да се открие коренът на проблема. Правилно подбраният препарат позволява проблемът да се реши. Ако медикаментите не помагат, за изясняване на причината се назначават по-сложни изследвания.

В тежките случаи се провежда операция почти до протезиране на половия член. Обаче мъжете, които години наред се лекуват от импотенция, в 50% от случаите нямат органични поражения. Главният сексуален орган е мозъкът. Центърът на сексуалните желания се намира в хипоталамуса. Именно там възникват и страстта, и страхът от неуспех, който предизвиква най-тежките форми на безсилие.  

7 неща, които трябва да знаете, когато купувате хляб

Не само лекарствата против високо кръвно влияят на потенцията. Тя може да се наруши и от много други медикаменти, като обезболяващи препарати, противоалергични, за язва и гастрит, за нервни заболявания, диуретици, противовъзпалителни.

Тъй като много препарати влияят на процесите в мозъка, те могат да понижат и либидото: невролептици, антидепресанти, успокоителни, противоепилептични. Не забравяйте значимостта и на начина на живот, затова намалете калоричната храна, движете се повече, свалете излишните килограми и не пушете. Това може да изглежда елементарно, но действа.

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *