Знаете ли, че Коледа невинаги е била на 25 декември

Отново е онова приказно време от годината, което по традиция ни отвежда обратно в родния дом, където с нетърпение ни очакват хората, заемащи специално място в сърцето ни. Предстоят няколко задушевни вечери в компанията на най-близките ни, очертаващи се да преминат край богато отрупаната с различни ястия трапеза, разположена в непосредствена близост до красиво украсената елха, през които имаме възможността да наваксаме за всички дни, прекарани далеч един от друг, в сладки приказки.

Ако обаче в даден момент, след като приготвените с любов блюда неусетно намалеят, наред с разлетите по чашите питиета, искате да разнообразите разговора, насочвайки го в друга, но не по-малко интересна посока, то тогава можете да използвате някои от любопитните факти по-долу, които дават отговор на ред неизречени въпроси, свързани с настоящите празници. Разбира се, те биха били и чудесно допълнение, придаващо допълнителен блясък на семейните снимки, които планирате да споделите с останалите потребители на социалните мрежи до края на декември, тъй като ще им припомнят истинския смисъл и дълбоката символика, криещи се зад днешната Коледа.

Нека не забравяме, че понякога най-хубавите подаръци всъщност са тези, които имат силата да ни обогатят. И така, нека да започнем!

Коледа невинаги се е празнувала на 25 декември

Истината е, че действителната дата, на която се ражда Исус Христос, остава загубена някъде по дългия път на историята, като дори в Библията никъде не споменава датата 25 декември. Написаното в нея обаче кара много историци да стигнат до заключението, че Божият Син всъщност се е появил на този свят през пролетта. Някои от тях твърдят още, че датата, на която отбелязваме Коледа днес, е била избрана, защото съвпада с езическия празник Сатурналии, почитащ бог Сатурн, чиито обичаи включвали размяната на подаръци.

Искате да сте вечно млади? Яжте тези 10 храни!

Принц Алберт популяризира традицията за украсяване на коледните дръвчета

След сватбата си английската кралица Виктория през 1840 г., германският аристократ решава да ѝ направи изненада за празниците, изпълвайки замъка Уиндзор с множество елхи, украсени с бонбони, малки играчки и хартиени декорации. Алберт обяснява на съпругата си, че след като вече официално са семейство, е редно поне една от традициите на неговия народ да намери място в новия му дом. Обичаят бива широко разпространен в Англия няколко години по-късно, когато портрет на двойката, застанала до едно от коледните дръвчета в резиденцията, се появява на страниците на „Illustrated London News“ през 1948 г.

Холандците първи оставят бисквити и прясно мляко на Дядо Коледа

Много деца оставят почерпка за Добрия старец в навечерието на Коледа, за да може той да се подкрепи по време на дългото си пътуване, разнасяйки подаръци по цялото земно кълбо. За първи път обаче тази идея идва на малчуганите в Холандия на часове преди настъпването на 6 декември, като по този начин са се надявали да зарадват Свети Никола, който да им остави дарове, отблагодарявайки им се за добрината.

„Coca-Cola“ изиграва важна роля в изграждането на образа на Дядо Коледа

Преди „Coca-Cola“ да реши да включи Дядо Коледа в своите рекламни кампании, ликът му е бил по-скоро мрачен и зловещ, отколкото весел и добронамерен. През 1931 г. обаче компанията за безалкохолни напитки наема художника и илюстратор Хадън Съндблом, чиято задача е да нарисува жизнерадостен и засмян старец в червено-бял костюм за реклама в списание.

Защо е важно да ядем по-често ферментирали храни?

Традицията за закачане на чорапи на камината започва случайно

Според една легенда този обичай започва благодарение на беден мъж, който е нямал достатъчно пари за зестра на трите си дъщери. Една вечер, след като момичетата окачили своите току-що изпрани чорапи на камината, за да изсъхнат по-бързо, Свети Никола пуснал в комина злато, което се озовало в тях.

Еленът Рудолф е маркетингов трик

Прочутият елен с червен нос се появява за първи път през 1939 г., когато универсалният магазин „Montgomery Ward“ моли един от своите копирайтъри да създаде коледна история за деца, която да бъде използвана за привличане на още повече клиенти по празничното време. Така той създава книжка с историята на Рудолф, която се е раздавала безплатно на децата. Разбира се, онези мъници, които не са притежавали четивото, са карали своите родители да ги заведат до някои от обектите, за да получат един екземпляр от него.

„Silent Night“ е най-записваната коледна песен

Всички сме до болка запознати с няколкото коледни песни, звучащи по радиото, магазините и филмите през целия празничен сезон. Само че това, което не подозираме, е, че една от тях има повече версии от останалите. Оказва се, че „Silent Night“ е най-записваната песен в историята, която има повече от 733 различни варианта, всеки от който е обект на авторско право.

Празнуването на Коледа е било незаконно в САЩ

От 1659 г. до 1681 г. всеки, който е бил хванат да се весели в колониите, е бивал глобен. До Войната за независимост денят е имал толкова малко значение, че Конгресът дори провежда първата си сесия на 25 декември 1789 г. Нещо повече, трябвало е да мине почти един цял век, за да обявят Коледа за федерален празник.

Дядо Коледа има свой собствен пощенски код в Канада

Всяка година писмата до Добрия старец наводняват пощенските служби по целия свят, поставяйки родителите в трудно положение, измисляйки начин да им отговорят или поне да обяснят на наследниците си защо писмата им са се изгубили в пощата. Затвърждавайки репутацията си на едни от най-добрите хора, някои от сърцатите служители на канадските пощи се притичат на помощ и започват да пишат обратно на малчуганите. След като поставян начало на традицията, те създават и специален пощенски код за посланията до Дядо Коледа: HOH OHO.

Имелът е афродизиак

Тази празнична украса, използвана най-често в Съединените американски щати, не е просто красива, тя също така е древен символ на плодородието и афродизиак.

Захарните бастунчета водят началото си от Германия

Според Националната асоциация на сладкарите навремето захарните изделия на червени и бели райета за първи път са се появили в Германия, където ръководител на хор ги е давал на малките деца по време на църковните служби, за да ги накара да запазят тишина. През 1847 г. обаче германско-шведски емигрант решава да ги сложи като декорация на коледното си дръвче, полагайки началото на традицията.

Диетолог назова най-здравословната риба

Гирляндите имат легендарна история

Първите гирлянди са се появили през 1610 г. в Германия, като в началото са за тях са били използвани нишки от истинско сребро. Макар и издръжлив, този метал бързо потъмнявал, ето защо впоследствие били правени опити да се замени със смес от олово и калай, които обаче се увенчали с провал, защото сплавта била тежка.

Животоспасяващ подарък

По време на Втората световна война американска компания за производство на карти за игра обединява усилия с американските и британските разузнавателни служби, създавайки много специални тестета карти, които раздават като коледни подаръци на свои съюзници. Те им помагат да избягат от германски военнопленнически лагери, където са били задържани. Когато бивали намокрени, картите се разделяли на две части, разкривайки план за бягство.

Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *