Прекомерната сънливост – бягство от реалността

„Съществува нарушение, наречено хиперсомния, което означава прекомерна сънливост, когато човек спи повече от 10-12 часа за денонощие. Но не изпадайте в паника, отначало просто наблюдавайте състоянието си. Причините за такова състояние може да са много.

Първо, ако човек спи много, повече от 10-12 часа, това може да е продиктувано от някакви стресови фактори, когато той се възстановява.  За някои хора е нормално да спят продължително. Но такава ситуация може да е и следствие от психологическото състояние на човека, когато подобни епизоди на прекомерна сънливост се случват 4-5 пъти в седмицата, а понякога и всеки ден. Например, да се дължи на дълъг епизод на депресия или меланхолия”, коментира доц. Алексей Мелехин. 

Няма да повярвате колко по-бързи са били полетите преди 10 години!

Специалистът подчертава също така, че продължителното спане често е свързано с някаква загуба на този човек. „Често по време на раздяла с някого или загуба, някои хора действително изпадат в състояние на прекомерна сънливост и не желаят да се върнат в реалността. Защото този, когото са загубили, им липсва. Понякога продължителният сън е признак на желанието на човек да избяга от реалността”, казва специалистът. 

Прекомерна сънливост може да се среща при делириум, т.е. помрачено съзнание. А то на свой ред често е проява на цял спектър заболявания. „Той се среща в структурата на инфекциозните заболявания, на черепно-мозъчните травми, при деменция, т.е., при невродегенеративни разстройства”, пояснява специалистът. 

Млада майка не си мие косата с никакви препарати, резултатът е потресаващ

И още: има и такъв тип хора, на които просто им харесва да сънуват. „Те влизат в осъзнати съновидения, навлизат в света на фантазиите, защото там им е по-комфортно”, разяснява доц. Алексей Мелехин. Затова във всеки конкретен случай трябва да търсим индивидуалната причина за продължителен сън, за прекомерна сънливост, а не веднага да поставяме диагноза.“ 

Много хора не могат да определят нормално дълго ли пребивават в състояние на сън, дали пък не страдат от прекомерна сънливост. Най-оптималният вариант за това е да си водите специален дневник на съня. В него отбелязвайте задължително следното: кога си лягате, кога ставате, събуждате ли се нощем. Следва да си поставяте и оценки – от 0 до 10 точки.

Какви прегледи трябва задължително да се правят след 40 години

Ясно е, че 0 точки – ужасно лош сън, 10 точки – прекрасно се наспах. След една седмица водене на такъв дневник, ще стане ясно колко време средно ви е необходимо, за да заспите, от какво зависят нощните пробуждания и кога е най-добре да лягате и да ставате. При всеки е индивидуално, така че тази простичка методика ще позволи да разберете доколко сънят ви е ограничен. 

„Естествено, много хора си задават въпроса: необходимо ли е самостоятелно да си коригирам съня, ако дневникът отбележи някакви нарушения? Най-добре не се бъркайте в структурата на съня. Това е лимбична структура и колкото повече се бъркате в нея, толкова по-често се развиват факторите на тревожност. Достатъчно е просто да проследите общата тенденция, т.е., какви фактори предразполагат към това сънят ви да се разстрои. Ако се налага, посетете специалист“, съветва доц. Алексей Мелехин. 

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *