Омега 3 мастните киселини – вълшебните добавки

Омега 3 мастните киселини са възхвалявани заради различните им ползи за здравето, включително намаляване на възпаленията, благоприятно въздействие върху сърцето и поддържане на здравето на мозъка, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Омега 3 мастните киселини са вид полиненаситени мазнини, наричани още „здравословни“, които са възхвалявани заради потенциалната им защитна роля при редица хронични заболявания, като сърдечни болести и деменция. Те са един от основните градивни елементи на клетъчните мембрани и остават обект на интерес от страна на научната общност. 

Семейството на Омега 3 мастните киселини включва: алфа-линоленова киселина (ALA), стеаридонова киселина (SDA), ейкозапентаенова киселина (EPA), докозапентаенова киселина (ДПА), докозахексаенова киселина (DHA), DHA и EPA са основните полиненаситени мазнини в мембраните на мозъчните клетки и са популяризирани и успешно продавани като хранителни добавки. Омега 3 мастните киселини са есенциални, което означава, че човешкият организъм не е в състояние да ги създаде сам – мастните киселини трябва да се набавят от храната. 

Омега 3 в диетата

Омега 3 мастните киселини DHA, EPA и DPA се синтезират от морски организми, като водорасли и фитопланктон. Когато се консумират от риби, водни бозайници и ракообразни, мастните киселини влизат в хранителната верига и се съхраняват в телесните мазнини и черния дроб. 

Хранителните източници на DHA, EPA и DPA включват: мазни риби, като сьомга, скумрия, менада или херинга, черен дроб на постна бяла риба, като палтус или треска, мас от тюлени или китове, масла от треска, риба тон, пикша, камбала или от крил. ALA, от друга страна, е концентрирана в растителните източници и е най-често използваната омега 3 мастна киселина от организма за създаване на всички останали видове. Източниците на ALA включват ядки и семена, като ленено семе, чиа и орехи, както и масло от ехиниум, рапично и соево. 

Храните, които ни помагат да пречистим белите си дробове

По данни на Националния институт по здравеопазване повечето възрастни в САЩ консумират препоръчителното количество Омега 3 – 1,1 грама (g) за жени и 1,6 g за мъже – под формата на ALA. Въпреки това, като се има предвид, че превръщането на ALA в DHA и EPA е слабо, се препоръчва приемът на комбинация от храни, богати на ALA, EPA и DHA. Освен това се предлагат множество добавки с DHA и EPA, които допринасят значително за дневния прием на Омега 3. Рибеното масло е най-разпространената Омега 3 добавка, използвана от възрастни и деца.

Какво могат да направят за здравето?

Ето някои подкрепени с доказателства ползи от консумацията на Омега 3 мастни киселини: противовъзпалителни свойства. Хроничното възпаление е свързано с развитието на затлъстяване, сърдечни заболявания и рак. Доказано е, че Омега 3 мастните киселини оказват противовъзпалително действие в организма и могат да спомогнат за понижаването на маркерите на възпалението, като С-реактивен протеин и интерлевкин-6. 

Намаляване на холестерола: 6-седмично проучване доказало, че ежедневното приемане на поне 1,2 г DHA значително намалява нивата на триглицеридите и повишава „добрия“ холестерол или липопротеините с висока плътност. 

Освен това Омега 3 мастните киселини понижават „лошия“ холестерол, липопротеините с ниска плътност (LDL), когато наситените мазнини в храната са заменени с полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, съдържащи се в растителни храни, като ядки и авокадо. 

7 добавки, стимулиращи мозъкИскате да сте вечно млади? Яжте тези 10 храни!

Понижаване на кръвното налягане: доказано е, че Омега 3 мастните киселини подобряват здравето на кръвоносните съдове, като увеличават бионаличността на азотния оксид. 

Подобряване на поносимостта към лечението на рак: те могат да подобрят ефикасността и поносимостта на химиотерапията и са потенциално поддържащо лечение за хора, подложени на лечение на рак. 

Подобряват депресията: обзорно проучване от 2019 г., проведено сред над 2000 участници, показало благоприятно въздействие на Омега 3 мастните киселини EPA върху депресията, но DHA показала слаби ползи. Тази констатация е подкрепена от други проучвания, включени в прегледа на проф. Шахиди и проф. Амбигайпалан, които показват, че добавките с рибено масло помагат за предпазване от голямо депресивно разстройство при хора на възраст между 15 и 25 години. 

Борис АЛЕКСАНДРОВ

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *